Putyin izraeli viccet mesélt és a Tórából idézett

2019. Február 05. / 12:05


Putyin izraeli viccet mesélt és a Tórából idézett

Vlagyimir Putyin elnöknek újabban az a szokása, hogy izraeli tárgyú témákkal példálózik: a múltkor egy zsidó viccet mesélt, a Tórát pedig már kétszer is idézte egy-egy rendezvényen.


Oroszország elnöke a múlt hétvégén külföldi újságírók előtt tartott sajtótájékoztatót, és a  Krím-félsziget orosz megszállásával kapcsolatban faggatózó újságírók kérdéseire Vlagyimir Putyin visszakérdezett: „tudnak nekem akár egyetlen országot is mondani, amelyik belenyugszik a területei elveszítésébe?”. Majd hozzátette, hogy a Krím mindig is orosz terület volt, orosz kultúrával, orosz jelenléttel. Szavai igazolására a Tórát idézte, egészen pontosan így fogalmazott: „az emberek mindenkor és minden kultúrában harcoltak a földjükért, nem véletlen, hogy a Tóra is megerősíti: a terület elvesztése nagy bűn”.

Nem ez volt az első eset, hogy az orosz államfő Mózes öt könyvére hivatkozott. 2017-ben a moszkvai Valdai Klubban Putyin azt mondta, hogy az európai népek a judeo-keresztény értékeket, a bibliai szövegeket szokták alapul venni, márpedig a Tóra is nyomatékosítja, hogy „az embernek soha nem szabad föladnia azt a földet, amely az övé. Az esetről beszámoló Coolamnews újságírója a cikke végén nem is mulasztja el föltenni a kérdést: vajon az elnök alkalmazná az általa említett tórai alapelvet az izraeli-palesztin konfliktusban is?

A Coolamnews írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Oláh János professzor első jahrzeitjére
2021. Október 13. / 21:26

Oláh János professzor első jahrzeitjére

Kulturális ajánlók
8 hanukai dal: az ultraortodoxiától Adam Sandlerig

Kommentek