Putyin izraeli viccet mesélt és a Tórából idézett

2019. Február 05. / 12:05


Putyin izraeli viccet mesélt és a Tórából idézett

Vlagyimir Putyin elnöknek újabban az a szokása, hogy izraeli tárgyú témákkal példálózik: a múltkor egy zsidó viccet mesélt, a Tórát pedig már kétszer is idézte egy-egy rendezvényen.


Oroszország elnöke a múlt hétvégén külföldi újságírók előtt tartott sajtótájékoztatót, és a  Krím-félsziget orosz megszállásával kapcsolatban faggatózó újságírók kérdéseire Vlagyimir Putyin visszakérdezett: „tudnak nekem akár egyetlen országot is mondani, amelyik belenyugszik a területei elveszítésébe?”. Majd hozzátette, hogy a Krím mindig is orosz terület volt, orosz kultúrával, orosz jelenléttel. Szavai igazolására a Tórát idézte, egészen pontosan így fogalmazott: „az emberek mindenkor és minden kultúrában harcoltak a földjükért, nem véletlen, hogy a Tóra is megerősíti: a terület elvesztése nagy bűn”.

Nem ez volt az első eset, hogy az orosz államfő Mózes öt könyvére hivatkozott. 2017-ben a moszkvai Valdai Klubban Putyin azt mondta, hogy az európai népek a judeo-keresztény értékeket, a bibliai szövegeket szokták alapul venni, márpedig a Tóra is nyomatékosítja, hogy „az embernek soha nem szabad föladnia azt a földet, amely az övé. Az esetről beszámoló Coolamnews újságírója a cikke végén nem is mulasztja el föltenni a kérdést: vajon az elnök alkalmazná az általa említett tórai alapelvet az izraeli-palesztin konfliktusban is?

A Coolamnews írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Magyar zsidó történelem
Magyar zsidó történelem az ókortól napjainkig
Nagy elődeink
Nagy elődeink: Dr Bernstein Béla (1868-1944)

Kommentek