A szabadságharc zsidó hőseire emlékeztek Nyíregyházán

2022. Március 21. / 15:31


A szabadságharc zsidó hőseire emlékeztek Nyíregyházán

Mintegy húszezer magyar zsidó katona vett részt az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban, közülük a nyíregyházi hősökre emlékére rendezett a minap megemlékezést a Nyíregyházi Zsidó Hitközség. Az ünnepségen részt vett a nyíregyházi származású Nógrádi Gábor író és fia, Nógrádi Gergely főkántor is, akiknek az egyik  felmenője, Hoffmann Adolf honvédhadnagyként szolgálta a magyar szabadság ügyét. 

A nyíregyházi megemlékezésen Farber György, a helyi hitközség elnöke azt mondta: „Az 1867-es kiegyezés után lettünk teljes jogúak, tehát több mint 150 éve egyenrangú partnerek vagyunk. A ’48-49-es szabadságharc közös érdekünk volt, a szabadságért együtt harcoltunk” – írja a Nyíregyháza.hu városportál.

5.jpgNógrádi Gábor író és Kurucz Ákos rabbi (Fotók: Szarka Lajos/Nyíregyháza.hu)

Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár az ünnepségen arról beszélt: nemcsak a zsidó honvédek száma volt jelentős, hanem a honvédségben szolgáló orvosok is nagy részben zsidó származásúak voltak, többek között Korányi Frigyes is.

Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere beszédében úgy fogalmazott: „A forradalom és szabadságharc kezdetén a nemzetőrseregbe nem engedték be a zsidó származású embereket, de megtalálták a módját annak, hogy a szabadcsapatokban hogyan harcolhatnak. Ez a több tízezer és az a körülbelül 250-300 tiszt mind szolgáltak ’48-49-ben, ahogy szolgáltak más nemzetnek a fiai is. Ez egy közös ügy volt akkor, vallásra, nemre, bőrszínre való tekintet nélkül egy olyan ügyért, amelyet akkor a királyi Magyarországon még nem tapasztaltak meg”.

Az ünnepségen Urbán Teréz, a Nyíregyházi Városvédő Egyesület alelnöke Kornstein Ignácz honvédhadnagyról, Nógrádi Gábor Bencs-díjas író pedig dédapjáról, Hoffmann Adolf honvédhadnagyról emlékezett meg. A rendezvényen – amelyen részt vett Kurucz Ákos , a helyi zsidó hitközség nemrégiben fölavatott rabbija is – közreműködött az író fia, Nógrádi Gergely főkántor. 

A teljes cikk a Nyíregyháza.hu portálon ide kattintva olvasható el.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek