A Fortepanon az eddigi egyetlen színes fotósorozat egy gettóról

2020. November 15. / 12:15


A Fortepanon az eddigi egyetlen színes fotósorozat egy gettóról

1987-ben egy névtelen eladó 400, addig ismeretlen fényképet vitt be egy bécsi antikváriumba. A fotókon a világháború második legnagyobb gettójának színes felvételei, a lengyelországi Łódź szögesdrót mögötti zárt világa volt látható. 


„A 200 ezer emberrel telezsúfolva nyomorgó, német nevén Litzmannstadt gettó hétköznapjai, ezúttal szép fakó színekben, a melleken sárga Dávid-csillaggal, vöröslő horogkeresztes zászlók alatt. Egy osztrák náci tisztségviselő, Walter Genewein képei a gettóról" – olvasható a Hetifortepan.capacenter.hu blog friss bejegyzésében.

„Különleges helyet foglalnak el a holokauszt ikonikussá váló képsorozatai között Geneweinnek most már a Fortepanon is látható fotói. Ez az egyetlen ismert színes fotósorozat egy gettóról; a fakuló képek ráadásul a Harmadik Birodalom második legnagyobb gettója, a külvilágtól a világháború alatt gyakorlatilag teljesen szeparált łódźi gettó hétköznapjait tárjánk elénk, látszólag szisztematikusan. 

Amikor a hagyatékot a nyolcvanas években bevitték az antikváriumba (ahonnan hamarosan a frankfurti zsidó múzeumba került), az elhallgatás konszenzusában élő Ausztria éppen nemet mondott az erősebb szembenézésre: egy évvel korábban úgy választották elnökké a korábbi ENSZ-főtitkár Kurt Waldheimet, hogy kiderült, hazudott náci múltjáról és II. világháborús tevékenységéről. A gettó színes képeit készítő Walter Genewein ekkor már 13 éve halott volt. Salzburgi nyugdíjasként, tisztes polgárként halt meg, anélkül, hogy nyilvánosan el kellett volna számolnia a saját szerepével."

A teljes cikk ide kattintva olvasható (írta: Kolozsi Ádám, képszerkesztő: Virágvölgyi István).

A Heti Fortepan-sorozat további cikkei a hetifortepan.capacenter.hu címen találhatók. A blog a Fortepan és a Capa Központ szakmai együttműködésében valósul meg.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek