Zsidó tematikájú olvasnivaló az Arcanumtól: most egy hónapig ingyen

2020. Március 21. / 18:46


Zsidó tematikájú olvasnivaló az Arcanumtól: most egy hónapig ingyen

Az egész országot „szobafogságra” ítélő vírusfertőzés miatt az Arcanum Digitális Tudománytár április 16-ig nyilvánossá tette a teljes tartalmát.  A csaknem 27 millió folyóirat- és újságoldalt tartalmazó adatbázis nem mindennapi kincseket rejt, többek között zsidó tematikájú lapok teljes évfolyamai is hozzáférhetők. Most három zsidó lapot – köztük két régi cionista újságot – ajánlunk figyelmükbe a páratlanul gazdag kínálatból.


Az országos járványhelyzetre való tekintettel – átérezve a közép- és felsőoktatásban, valamint a kutatásban résztvevők nehéz helyzetét – az Arcanum Adatbázis Kiadó azt a felelősségteljes döntést hozta meg, hogy március 16-tól kezdődően egy hónapra nyilvánossá teszi Magyarország legnagyobb, jelenleg közel 27 millió folyóirat és újság oldalt tartalmazó periodika adatbázisát, az Arcanum Digitális Tudománytárat – írja az adatbázis honlapján Biszak Sándor, az Arcanum Kft. vezetője. 

Tájékoztatása szerint a nyilvános időszak alatt az előfizetéssel nem rendelkező felhasználók a szolgáltatás minden funkcióját igénybe vehetik, de egyszeri regisztrációval csak 1-1 oldal letöltésére nyílik lehetőség. Ezzel a gesztussal szeretnék erősíteni a társadalmi összefogást, megkönnyíteni az otthoni tanulást, munkavégzést, és izgalmas tartalmak hozzáférhetővé tételével elviselhetőbbé tenni a bezártságot azok számára, akiknek az elkövetkező időszakban esetleg otthon kell maradniuk.

Felhívjuk figyelmüket néhány zsidó lapra az adatbázisból. 

Az Arcanumban megtalálhatják a Magyar-Zsidó Szemle 1884-2010 közötti évfolyamait. A magyarországi „haladó” („neológ” vagy „kongresszusi”) zsidóság legfontosabb tudományos és közéleti folyóirata 1884-től 1948-ig jelent meg változó gyakorisággal. A zsidósággal foglalkozó tudomány minden ágát felölelő, zömében a korabeli nemzetközi tudományosság magas szintjén mozgó folyóirat ma különösen a magyar zsidó történelem, vallás- és felekezettörténet számára szolgáltat felbecsülhetetlen értékű forrásanyagot. Mint az Arcanum összefoglalója írja: a Magyar Zsidó Szemle történetén lemérhető a magyar zsidóság mindenkori helyzete. 1884-től 1895-ig a folyóirat évi 10, illetve (1891-1895 között) 12 számban jelent meg. 1896-tól 1926-ig pedig évi 4 számban, anélkül azonban, hogy az oldalszám – kivéve az 1919-től 1926-ig terjedő éveket – csökkent volna. 1927-ben 6 szám, 1923-ban 10 szám, 1929-től 1937-ig évi 12 szám jelent meg, persze sokszor összevont füzetekben. 1938-ban 4 szám 1 füzetben, 1940-ben pedig, és ettől fogva egészen a megszűnésig egy-egy füzetből állott egy évfolyam. A Magyar Zsidó Szemle tudományos eredményeit az egész világ hebraista irodalma nyilvántartja. A lapelőd szellemi hagyományait az Országos Rabbiképző Intézet – Zsidó Egyetem gondozásában 2004 óta megjelenő „új folyam” viszi tovább változatlan címmel. Az adatbázisban a lapot itt találhatják.

Érdekességként figyelmükbe ajánljuk az 1935-ben megjelent Uj Szó című zsidó hetilapot is, amelyet Munkácson szerkesztettek. A cionista lap első számában az újságban azt olavshatjuk az Uj Szó küldetéséről: Erec Israelt, nemzeti otthonunkat nem hangzatos frázisok kábításával, nem fantasztikus álmok szinpompájával, nem üres demonstrációkkal és hazug gesztusokkal fogjuk felépíteni, hanem csakis becsületes, komoly munkával, az öszes erő kösszefogásával. Ehhez mindnyájunknak ismernünk kel la valóságot, amelyben a zsidóság él. (...) Minderről az „Uj Szó“ fog becsületesen és hűen hirt adni”. A hetilap 33 digitalizált számát ide kattintva érhetik el. 

Elolvashatjuk az ugyancsak kárpátaljai és ugyancsak cionista Zsidó Néplap 1920 és 1938 között kiadott lapszámait. Az Ungváron szerkesztett újság társadalmi, politikai, kulturális és gazdasági hetilap volt, amely az első szám első oldalon megjelentetett beköszöntőjében azt írta saját feladatául: „Összekötő kapcsa akarunk lenni megyéink zsidóságának. Közvetítője egymás gondolatainak, törekvéseinek és vágyainak és ezek folytán kifejezője és képviselője az egész zsidóság akaratának. Lapunk címe: a programmja”. Keserű azt az 1938-ban megjelent címlapot elolvasni, amelyen „Visszacsatoltak!!!” címmel olvashatunk beszámolót Kárpátalja visszatéréséről Magyarországhoz. Az akkori olvasók még nem tudták, amivel mi sajnos tisztában vagyunk: hogy milyen rettenetes tragédiába torkollik majd Kárpátalján is a soviniszta politika. A lapot ide kattintva olvashatják.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek