Több százmillió forintot hagyott egy idős bácsi arra a francia falura, ahol a családját bujtatták a nácik elől

2021. Január 30. / 19:38


Több százmillió forintot hagyott egy idős bácsi arra a francia falura, ahol a családját bujtatták a nácik elől

Örökségének egy jelentős részét, nagyjából kétmillió eurót (közel 715 millió forint) hagyta egy francia falura egy osztrák férfi. Eric Schwam a második világháború alatt családjával menekülni kényszerült, Le Chambon-sur-Lignon lakói pedig befogadták és évekig rejtegették őket – írja a 444.hu a Guardian cikke alapján.

Schwam és a családja 1943-ban érkezett a faluba, melynek nagy protestáns közössége van, és híresek arról, hogy segítséget nyújtanak a rászorulóknak. A családot egy iskolában rejtegették a háború ideje alatt, és ők egészen 1950-ig maradtak.

A férfi később a környéken ismerkedett meg egy katolikus nővel, akit feleségül vett. Kilencven éves korában hunyt el 2020. december 25-én. Az volt a kívánsága, hogy a falura hagyott pénzt oktatásra és fiatalok ösztöndíjára költsék.

A második világháború alatt Le Chambon-sur-Lignon lakosai nagyjából 2500 zsidót fogadtak be és rejtettek el a nácik elől. A faluban az évszázadok során rejtettek már papokat, akiknek a francia forradalom miatt kellett menekülniük, spanyol republikánusokat a 1930-as polgárháború idején, az utóbbi időszakban pedig közel-keleti és afrikai menekülteket.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Melletted állunk, Izrael!
2021. Május 13. / 16:48

Melletted állunk, Izrael!

Kommentek