Rubin Eszter: Spanyol fánk hanukára

2025. November 24. / 14:29


Rubin Eszter: Spanyol fánk hanukára

Az idei HanukaFeszt keretében 2025. december 14-én, vasárnap délután a hanukai csodák a konyhába költöznek, hogy a Bethlen téri Zsinagógában együtt süssünk lángost és fánkot, de most kivételesen nem a megszokott szalagos fánk lesz terítéken, hanem churros, a spanyol különlegesség.

A hagyományos szalagos fánkkal ellentétben nem kelt tésztából, hanem úgynevezett égetett tésztából készül, ugyanaz az alap, mint a képviselőfánk tésztája, az olasz profiterol, a francia éclair valamint a koszorúra formált paris-brest. Annyi a különbség, hogy a churrost nem sütőben, hanem olajban sütjük meg, így szinte magától értetődő, hogy hanukára elkészítsük, hiszen ilyenkor a tradíció szerint az ünnep minden napján olajban sült ételeket eszünk.

INGYENES REGISZTRÁCIÓS LINK A KÉPRE KATTINTVAINGYENES REGISZTRÁCIÓS LINK A KÉPRE KATTINTVA

A churros szó jelentése nem egyértelműen bizonyított, de a leginkább elfogadott magyarázat szerint a churra nevű spanyol juhfajtából származhat. Ennek a juhnak kanyargós szarvai vannak, és a frissen kisütött churros formája hasonlít a csavart szarvakra. Így a churros, mint kifejezés lényegében annyit tesz, a churra juh szarvához hasonló csavart tészta.

Itt mindjárt adná magát egy számunkra ismerős asszociáció a sófárral, de erről majd máskor.

A fánk eredettörténete pedig úgy szól, hogy a hegyi pásztoroknak nem volt lehetőségük kemencét használni, ezért olyan ételre volt szükségük, amit nyílt tűzön is elkészíthetnek. A tésztát egyszerűen olajban megsütötték, így született a churro.

rubin-churros-1.JPG

Amiről pedig eszünkbe juthat a pászka készítésének eredete, amikor őseinknek nem volt lehetőségük megkeleszteni a tésztát, de ezúttal tényleg maradjunk a churrosnál. Annyi azonban bizonyos, hogy a különböző népek mindenfajta speciális ételeinek sokkal egybehangzóbb sajátosságai fedezhetők fel, mint elsőre gondolnánk.

A churros tésztájához vizet forralok vajjal, csipet sóval, kevés cukorral. A lobogva forró víz tetején vajkarikák táncolnak, lisztet szitálok, hullik, mint a hó, resztelem a tésztát, kevergetve melegítem, míg elválik az edény falától. Tehát először megfőzöm és csak azután sütöm meg.

Kissé hűlni hagyom, robotgépbe teszem, a tojásokat egyenként adom hozzá. Az elején mindig ellenkezik a tészta, végül nem tehet mást, befogadja a tojásokat, új közös szubsztanciát hozva létre, eggyé válik a két különböző anyag.

Habzsákba töltöm, hosszúkás és csigaformát formákat nyomok a serpenyőbe, de héber betűket is lehet formázni, így emlékezve az olaj csodájára, amely nyolc napig égett a Szentélyben.

rubin-churros-2.JPG

A kóser olajnak és a görögök felett aratott győzelemnek spanyol fánkkal állítok emléket.

HOZZÁVALÓK A TÉSZTÁHOZ

 • 5 dkg vaj
 • 1,75 dl víz
 • 9 dkg liszt
 • 2 tojás
 • 1 ek. cukor
 • olaj a sütéshez

 1.) Egy lábosba öntöm a vizet, beleteszem a vajat, és felforralom. Ha elolvadt a vaj, hozzáadom a lisztet, és kevergetve resztelem. Amikor jól összeállt, és elválik az edény falától, a tésztát átteszem egy tálba, és megvárom, amíg langyosra hűl.

 2.) Elkezdem keverni a robotgép keverőlapátjával, és egyenként hozzáadom a tojásokat. Amikor egyneművé válik a tészta, nagylyukú, csillagcsöves nyomózsákba teszem, és forró olajba nyomom a hosszúkás vagy kerek formákat.

 3.) Egy konyhai olló nagyon hasznos, hogy a tészta könnyedén el tudjon válni a habzsáktól. A fánkokat az olajban 1-2 perc alatt aranybarnára sütöm, félidőben megfordítom.

HOZZÁVALÓK A CSOKOLÁDÉKRÉMHEZ

 • 2 dl tej
 • 5 dkg étcsokoládé
 • 2 csapott ek keményítő
 • 1 púpozott tk kakaópor
 • 1 tk. nescafé
 • 1 csipet őrölt fahéj

 1.) A tej 2/3-át felforralom, a maradék 1/3-ban alaposan elkeverem a keményítőt, a kakaóport a nescafét és a fahéjat. Aki édesebben szereti, egy teáskanál cukrot is adhat hozzá.

 2.) Lehúzom a főzőlapról, a forró rész felét a hideg tejes részhez adom, csomómentesen elkeverem, majd az egészet visszaöntöm a lábosba, és alacsony hőfokon, kevergetve 1-2 perc alatt besűrítem.

 3.) Leveszem a főzőlapról, és beletördelem a csokoládét. Hagyom elolvadni, majd elkeverem.

Várunk mindenkit szeretettel a Bethlen téren hanuka első napján!

További információk és ingyenes regisztráció ide kattitnva

✨🕎✨

 • A HanukaFeszt 3.0 főszervezője Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz)

 • Együttműködő partnereink: Keren Kayemet LeIsrael, Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) Menetelés az Életért Magyarország Alapítvány
 • A fesztivál támogatója a Nemzeti Kulturális Alap, Erzsébetváros Önkormányzat

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek