Mert kell egy csapat: ma 132 éves az MTK

2020. November 16. / 11:30


Mert kell egy csapat: ma 132 éves az MTK

Az a nap a magyar zsidóság magyarrá válásának fontos napja volt, a klub, amely a mi csapatunk – is – lett, nem egy városrészt választott otthonául, hanem a nemzetet a névadásnál is: ma 132 éve született a Magyar Testgyakorlók Köre.

Szekrényessy Kálmán, az MTK alapítójaSzekrényessy Kálmán, az MTK alapítója

Magyar, természetesen, de nem torna club, hanem testgyakorlók köre, minden kifejezésnek, ha kicsit nyakatekert is, magyarnak kell lennie. Csak a szín lett kék-fehér, mint később Izrael lobogója. 

A magyar sport egyik legeredményesebb egyesülete született meg 132 évvel ezelőtt és tudjuk ugyan, hogy az MTK nem csak labdarúgás (na jó, foci), hogy kiemelkedő sportolókat nevelt más sportokban is, de azért az MTK elsősorban mégiscsak foci és a Fradi után a legeredményesebb magyar labdarúgó testgyakorló kör a magyarság történetében a bajnoki győzelmek számát tekintve.

Nem ez számít, hanem az, hogy együtt vagyunk, hogy a csapat közösség és azonosulási felület még ma is, amikor nincsenek sokan a lelátókon, de azért az emberek, némelyek legalábbis, hétfőnként még hátralapoznak az újságban a sportrovathoz, hogy megnézzék, hogy áll a csapat és ez is valami, lélekben ott vannak, lélekben MTK-sok. 

A csapat átélte a huszadik századot, azt, hogy Brüll Alfréd elnök urat meg a Braun Csibit meg a szurkolók tekintélyes részét megölték az ukrán fronton vagy Auschwitzban. Akkor is MTK maradt, amikor hivatalosan Textilesnek, Bástyának meg Vörös Lobogónak kellett hívni, ahogy a Fradi sem volt soha Kinizsi, az a Fradi, amelyik tiltakozott annak idején, az Újpesttel együtt, a klub feloszlatása ellen a nácik uszályába kerülő Magyarországon.

A klub adta ki az Aranycsapat jelentős részét, amikor még Salamon Béla szurkolt nekik és ma is a miénk.

Boldog szülinapot, Magyar Testgyakorlók Köre.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Nagy elődeink
Nagy elődeink: Bloch Mózes (1815-1909)
2021. Január 06. / 18:10

Nagy elődeink: Bloch Mózes (1815-1909)

Kommentek