Hogyan kezeljük jól a kapcsolati konfliktusokat? – Életközépben lévő párok csoportos hétvégéje Pécsett

2024. Február 06. / 17:28


Hogyan kezeljük jól a kapcsolati konfliktusokat? – Életközépben lévő párok csoportos hétvégéje Pécsett

Töltsenek el egy hosszúhétvégét a Pécsi Zsidó Hitközségben! A Kabalat Sabati, a Szombati Istentisztelet és a Hávdálá megtartása mellett, péntek délelőttől vasárnap délutánig a kapcsolatotokkal tudtok csoportos és páronkénti feladatokkal foglalkozni. A foglalkozásokat dr. Árkovits Amaryl, pszichiáter, a Magyar Családterápiás Egyesület elnöke vezeti 2024. március 8. és 10. között. A hétvégére maximum hét pár jelentkezését tudják fogadni. A szállásfoglalással kapcsolatban kérjük egyeztessenek a szervezőkkel a megadott E-mail címen. A szervezők Igény esetén kóser étkezést biztosítanak! Jelentkezés, szállás egyeztetés és további információk: pecsicsaladihetvege@gmail.com

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Pécsi Zsidó Hitközség elkötelezett abban, hogy a zsidó családoknak segítséget nyújtson az élet minden területén. Ennek a gondolatnak a jegyében új kezdeményezésünk a házaspárok megszólítása.

Elsőként az életközépben / 40-50 / lévő zsidó pároknak rendezünk családi hétvégét. A hétvégén / péntek, szombat, vasárnap / a párok részt vesznek a Pécsi Zsidó Hitközség szombati ünnepségén / péntek délután és szombat reggel. A többi időben dr. Árkovits Amaryl pszichiáter, a Magyar Családterápiás Egyesület elnökének vezetésével pedig csoportos foglalkozásokon vesznek részt. A párok a szállást és az étkezést / péntek esti vacsora kivételével / térítik. A Mazsihisz a terapeuták díjazását rendezi. A Pécsi Zsidó Hitközség pedig biztosítja az infrastruktúrát és a pénteki vacsorát.

Elméleti keret: a negyvenes-ötvenes korosztályhoz tartozó párok tagjai egyénileg is az életközép fejlődési krízisének időszakában vannak: a mérlegelésen, a múlt értékelésén, az (ön)megvalósításon, a lehetőségek számbavételén van a hangsúly. Előtérbe kerülnek az egzisztenciális kérdések, mint például: halál, veszteségek, világban benne lét, szabadság, értelemkeresés, a transzcendenshez való viszony…

Emellett kapcsolati szinten vagy a családi életciklusokat tekintve is egy fejlődési időszak (gyakran válság vagy változás) kihívásainak kell megfelelniük. A gyerekek kamaszodnak vagy éppen kirepülnek, előtérbe kerül a párkapcsolat, a kapcsolati intimitás, kezdődik az újra közeledés (vagy éppen az eltávolodás) időszaka.

Néhány közös téma és probléma középkorú párok esetében:

 • Kommunikációs problémák: A hosszú évek során a kommunikáció hanyatlása vagy a félreértések gyakran házastársi problémák forrásává válnak. A párok közötti kommunikációs problémák miatt nehézségek merülhetnek fel az érzelmek kifejezésében és a konfliktusok megoldásában.

 • Gyerekek kirepülése: Sok középkorú pár számára a gyerekek felnőttek és elhagyják a szülői házat. Ez új kihívásokat hozhat a házasságba, mivel a párok most találják magukat újra definiálva a szerepeiket és az életüket.

 • Középkor és identitásválság: A középkorú korral járó identitásválság és életcélkeresés szintén befolyásolhatja a házastársi kapcsolatokat. Az egyik vagy mindkét fél újraértékeli az életét, és ez néha válsághelyzetekhez vezethet.

 • Szexuális problémák: Az évek során a szexuális vágy és az intim kapcsolat is változhat. A középkorú párok esetében szexuális problémák is előfordulhatnak, és ezek hatással lehetnek a kapcsolatra.

  Pénzügyi nehézségek: A középkorú korban sok párnak felmerülhetnek pénzügyi problémái, például a nyugdíj előtt állnak, vagy a gyerekek egyetemre járnak. Ezek a pénzügyi stresszforrások a házasságot is megterhelhetik.

 • Elhidegülés: Idővel a párok közötti romantikus szikra is elhalványulhat, és az elhidegülés érzése alakulhat ki. Ez a távolság érzése problémákat okozhat.

 • Egészségi problémák: A középkorú korban az egészségi problémák gyakoribbak lehetnek, és ezek hatással lehetnek a házastársi kapcsolatra. Az egészségügyi problémák kezelése és az egymás támogatása fontos lehet ebben az időszakban.

A csoportos hétvége során egyéni, páros és csoportos feladatok során (rövid edukációs bevezetést követően), a rendszerszemlélet alapvetéseiből kiindulva, a párkapcsolati fejlődés tárgykapcsolatelméleti modelljére támaszkodva, a strukturális, stratégiás, narratív és transzgenerációs családterápiás iskolák módszertani arzenálját felsorakoztatva a párkapcsolati erőforrások mobilizálására helyezzük a hangsúlyt. Ehhez verbális, dramatikus, kreatív eszközöket, közös filmmegbeszélést használunk.

Néhány gyakorlat:

Parázs a hamuban – kapcsolati alapok és erőforrások a kezdetektől

Hullámhegyek-hullámvölgyek – egyéni és kapcsolati timeline, krízisek és megoldások

Gyökerek és szárnyak – transzgenerációs üzenetek, mítoszok, scriptek

Kapcsolati szobor – közelség/távolság, elköteleződés, autonómia

“Azt szeretem benned” – “Azt tanultam tőled”

“Azt szeretném kérni tőled, hogy…” – kölcsönös kérések

Generativitás versus stagnálás

Levél 10 évvel idősebb magamnak

Anya, apa, nő, férfi: családi és kapcsolati szerepek

Bakancslista – mellőzve a közhelyeket

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek