Ez nekünk jó: új temetői guide a Fiumei úton

2020. Június 17. / 16:36


Ez nekünk jó: új temetői guide a Fiumei úton

Szerző: Kácsor Zsolt

A zsidósággal kapcsolatos, okostelefonos alkalmazásokat bemutató sorozatunkban következzék egy „kakukktojás": a mai részben ugyanis nem kizárólag zsidó tematikájú appot ajánlunk. Ám – a magyar nemzeti örökségnek köszönhetően – a magyar zsidóságnak nagyon is sok köze van ahhoz a létesítményhez, amellyel ez az alkalmazás megismertet minket. Irány a Fiumei!


Új applikációval fedezhető fel a Fiumei úti sírkert, a FiumeiGuide nevet viselő, androidos okoseszközökre készült alkalmazás a Nemzeti Emlékhely 100 legfőbb nevezetességét mutatja be – hangzott el a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) sajtótájékoztatóján a közelmúltban. A FiumeiGuide a látogatók számára 21. századi felhasználóbarát formában nyújt ismereteket a sírkert legfontosabb látnivalóiról, és a legnevezetesebb parcellák mellett több jelentős személy síremléke is megtalálható az alkalmazásban.  

A GPS-koordináta alapú alkalmazás használója adott helyzetéhez viszonyítva listázza a látnivalókat, előre véve a legközelibbeket, de lehetőség van abc-rendben vagy közvetlenül is rákeresni a kívánt célpontra. A helyszín kiválasztása után megjelenik a látnivalókhoz tartozó rövid leírás, amely tömören összegzi a nevezetességekre vagy az ott nyugvó személyre vonatkozó tudnivalókat – olvashattuk a tudósításban, amelyet most azért idéztünk, mert a Fiuemi úton természetesen több nagy magyar zsidó személyiség sírja is megtalálható. Ott nyugszik többek között Faludy György író-költő, Kertész Imre író, Rotschild Klára divattervező, ráadásul a sírkert közvetlen szomszédságában helyezkedik el az építészeti emlékekben ugyancsak gazdag Salgótarjáni utcai zsidó temető.

Az alkalmazás hibája, hogy egyelőre sajnos csak magyarul elérhető, erénye viszont a szép grafika és az információgazdag, részletes háttérmagyarázat. Ha ide kattintanak, akkor letölthetik.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Új szolgáltatás honlapunkon a zsidó közösség számára
Megemlékezések
Száznegyven éve született Hatvany Lajos
2020. Október 28. / 16:23

Száznegyven éve született Hatvany Lajos

Kommentek