Ez nekünk jó: új temetői guide a Fiumei úton

2020. Június 17. / 16:36


Ez nekünk jó: új temetői guide a Fiumei úton

Szerző: Kácsor Zsolt

A zsidósággal kapcsolatos, okostelefonos alkalmazásokat bemutató sorozatunkban következzék egy „kakukktojás": a mai részben ugyanis nem kizárólag zsidó tematikájú appot ajánlunk. Ám – a magyar nemzeti örökségnek köszönhetően – a magyar zsidóságnak nagyon is sok köze van ahhoz a létesítményhez, amellyel ez az alkalmazás megismertet minket. Irány a Fiumei!


Új applikációval fedezhető fel a Fiumei úti sírkert, a FiumeiGuide nevet viselő, androidos okoseszközökre készült alkalmazás a Nemzeti Emlékhely 100 legfőbb nevezetességét mutatja be – hangzott el a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) sajtótájékoztatóján a közelmúltban. A FiumeiGuide a látogatók számára 21. századi felhasználóbarát formában nyújt ismereteket a sírkert legfontosabb látnivalóiról, és a legnevezetesebb parcellák mellett több jelentős személy síremléke is megtalálható az alkalmazásban.  

A GPS-koordináta alapú alkalmazás használója adott helyzetéhez viszonyítva listázza a látnivalókat, előre véve a legközelibbeket, de lehetőség van abc-rendben vagy közvetlenül is rákeresni a kívánt célpontra. A helyszín kiválasztása után megjelenik a látnivalókhoz tartozó rövid leírás, amely tömören összegzi a nevezetességekre vagy az ott nyugvó személyre vonatkozó tudnivalókat – olvashattuk a tudósításban, amelyet most azért idéztünk, mert a Fiuemi úton természetesen több nagy magyar zsidó személyiség sírja is megtalálható. Ott nyugszik többek között Faludy György író-költő, Kertész Imre író, Rotschild Klára divattervező, ráadásul a sírkert közvetlen szomszédságában helyezkedik el az építészeti emlékekben ugyancsak gazdag Salgótarjáni utcai zsidó temető.

Az alkalmazás hibája, hogy egyelőre sajnos csak magyarul elérhető, erénye viszont a szép grafika és az információgazdag, részletes háttérmagyarázat. Ha ide kattintanak, akkor letölthetik.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek