Hanukai kisokos: itt a válasz minden kérdésedre

2020. December 02. / 11:30


Hanukai kisokos: itt a válasz minden kérdésedre

Készülődjünk az egyik legkedvesebb ünnepünkre a hanukára, amely idén december 10-e estétől december 18-a (a zsidó naptár szerint kiszlév 25-től tévét hónap 3-ig) tartó, nyolc napos ünnep, amely a zsidóknak a szíriai görög hódítók felett i. e. 165-ben aratott győzelmére, a jeruzsálemi szentély megtisztítására és újraavatására, valamint a nyolc napon át égő mécses csodájára emlékeztet. 

Maga a Hanuka szó felszentelést jelent, s arra utal, hogy a hellén hódítók ellen a Makkabeusok által folytatott szabadságharc győzelme után a bálványokkal megszentségtelenített jeruzsálemi szentélyt újra felszentelték. Az ünnepi gyertyatartó első lángját december 10-én este, míg az utolsó, nyolcadik lángot december 17-én este kell meggyújtani.

Sajnos idén a járványhelyzet miatt közös ünneplésre nem kerülhet során, de olvassák szeretettel az ünnepre összeállított kisokosunkat. Ha van bármi, amit szívesen megkérdeznél a hanukáról, klikkelj. Nálunk megtalálod a választ.


hanukagelt_1.jpg
Hanuka gelt

Al ha niszim: szó szerint, a csodákról, az ünnep idején a rendszeres, napi háromszor elmondott 18 áldáshoz hozzáillesztett ima, az étkezés utáni áldáshoz is hozzátesszük.

Dreidel, esetleg trendeli: négy oldalú pörgettyű, négy különböző betűvel az oldalain, amelyeket összeolvasva az jön ki, hogy nesz gádol hájá sám, vagyis nagy csoda volt ott. Izraelben értelemszerűen: itt.

Gelt: Hanukakor adott pénz. Manapság a csokipénzekre utal, amelyeket hanukakor adott gyerekeinknek, vagy veszélyesen sok édességet fogyasztó, nem elég egészségtudatos barátainknak, esetleg mi magunk eszünk meg, dacolva a következményekkel.

Hanuka: az ünnep neve, újraszentelést jelent, nyolc napos bulit jelöl, amely éppen ma kezdődik, már az elején is nagyszerű, de bármikor be lehet szállni, a fény csak egyre nő. Az újjászentelés arra utal, hogy a makkabeusoknak kellett újraszentelni a Szentélyt, miután kiverték a szír-görögöket, Nagy Sándor birodalmának örököseit.

Latkesz: étel, az összetevő, amely nélkül nincs zsidó ünnep, jom kipurt és a többi böjtnapot kivéve. Palacsinták, olajban sütve, Hanukakor elfogyasztva, zsírban és szénhidrátban gazdagon, gelt előtt vagy után. A legelszántabbnak: közben.

latkes.jpg
Latkesz

Makkabeusok: azok a bátor fanatikusok, akik szembeszálltak a görög túlerővel és felszabadították a Templomot. Akik megteremtették a hanukai csoda feltételeit.

Nész gádol hájá sám: nagy csoda volt ott, ahogy fentebb már elmeséltük. Ezeknek a szavaknak a kezdőbetűi vannak a dreidelen, esetleg trendelin. A sám, vagyis ott helyett Izraelben po, vagyis itt áll. A csoda mindenhol ugyanaz.

Shamash: a szolgagyertya, a segítő, amelyről meggyújtjük a hanukai nyolc karján lévő többi gyertyát.

hanukia.jpg
Hanukia középen a szolgagyertyával

Sufganiyot: fánk, ha már minden latkes és gelt elfogyott, amit a jiddise mámék gigantikus multicége megtermelt. Utánuk jöhet a zsírban, tésztában, cukorban egyaránt gazdag lekváros fánk, a sufganiyot, ez a méltán körülrajongott, egyszerűségében is elbűvölő kalóriabomba, amelynek keleti zsidó kistestvéréről, a sfinjről, amely arabul épp azt jelenti, amit a sufganiyot héberül, szivacsot, már írtunk is róla.

Ez a szószedet csak az alapinformációkat, azok közül is csak a legfontosabbakat közli, még kajából is mindössze három fért bele. Induljunk most el innen. Szép ünnepet és jó étvágyat kívánunk.

Kapcsolódó írásaink:

Zsblog: Hanukai fánktörténelem 1. rész
Hogyan alakult ki a hanuka?

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Róna József szobrászművész halálának évfordulójára
Hírek, lapszemle
Összehangolt terrorista hadgyakorlat Izrael ellen

Kommentek