Hanukai kisokos: itt a válasz minden kérdésedre

2017. December 12. / 21:02


Hanukai kisokos: itt a válasz minden kérdésedre

Ha van bármi, amit szívesen megkérdeznél a hanukáról, klikkelj. Nálunk megtalálod a választ.


hanukagelt_1.jpg
Hanuka gelt

Al ha niszim: szó szerint, a csodákról, az ünnep idején a rendszeres, napi háromszor elmondott 18 áldáshoz hozzáillesztett ima, az étkezés utáni áldáshoz is hozzátesszük.

Dreidel, esetleg trendeli: négy oldalú pörgettyű, négy különböző betűvel az oldalain, amelyeket összeolvasva az jön ki, hogy nesz gádol hájá sám, vagyis nagy csoda volt ott. Izraelben értelemszerűen: itt.

Gelt: Hanukakor adott pénz. Manapság a csokipénzekre utal, amelyeket hanukakor adott gyerekeinknek, vagy veszélyesen sok édességet fogyasztó, nem elég egészségtudatos barátainknak, esetleg mi magunk eszünk meg, dacolva a következményekkel.

Hanuka: az ünnep neve, újraszentelést jelent, nyolc napos bulit jelöl, amely éppen ma kezdődik, már az elején is nagyszerű, de bármikor be lehet szállni, a fény csak egyre nő. Az újjászentelés arra utal, hogy a makkabeusoknak kellett újraszentelni a Szentélyt, miután kiverték a szír-görögöket, Nagy Sándor birodalmának örököseit.

Latkesz: étel, az összetevő, amely nélkül nincs zsidó ünnep, jom kipurt és a többi böjtnapot kivéve. Palacsinták, olajban sütve, Hanukakor elfogyasztva, zsírban és szénhidrátban gazdagon, gelt előtt vagy után. A legelszántabbnak: közben.

latkes.jpg
Latkesz

Makkabeusok: azok a bátor fanatikusok, akik szembeszálltak a görög túlerővel és felszabadították a Templomot. Akik megteremtették a hanukai csoda feltételeit.

Nész gádol hájá sám: nagy csoda volt ott, ahogy fentebb már elmeséltük. Ezeknek a szavaknak a kezdőbetűi vannak a dreidelen, esetleg trendelin. A sám, vagyis ott helyett Izraelben po, vagyis itt áll. A csoda mindenhol ugyanaz.

Shamash: a szolgagyertya, a segítő, amelyről meggyújtjük a hanukai nyolc karján lévő többi gyertyát.

hanukia.jpg
Hanukia középen a szolgagyertyával

Sufganiyot: fánk, ha már minden latkes és gelt elfogyott, amit a jiddise mámék gigantikus multicége megtermelt. Utánuk jöhet a zsírban, tésztában, cukorban egyaránt gazdag lekváros fánk, a sufganiyot, ez a méltán körülrajongott, egyszerűségében is elbűvölő kalóriabomba, amelynek keleti zsidó kistestvéréről, a sfinjről, amely arabul épp azt jelenti, amit a sufganiyot héberül, szivacsot, már írtunk is róla.

Ez a szószedet csak az alapinformációkat, azok közül is csak a legfontosabbakat közli, még kajából is mindössze három fért bele. Induljunk most el innen. Szép ünnepet és jó étvágyat kívánunk.

Kapcsolódó írásaink:

Hanuka 5778/2017: ünnepi programajánló
Hanuka: újra köztünk vannak a fények és csodák
Hanukkai gyertyatartók

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek