A probléma mint esély: József élete és a 2020-as év – Jó szombatot!

2021. Január 01. / 15:40


A probléma mint esély: József élete és a 2020-as év – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent napja ma délután 15 óra 45 perckor köszönt be, a királynő holnap kora este 16 óra 56 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából a Vájehi hetiszakaszt olvassuk. Mindenkinek jó szombatot kívánunk!


A világban aligha munkál isteni terv, de mi magunk értelmessé tehetjük a saját életünket még úgy is, hogy tudjuk, nem uraljuk soha, legfeljebb csak társszerzői vagyunk.

Jákob halála után a testvérek újra megijednek: mi van, ha öccsük, József valójában sohasem bocsátott meg nekik és csak addig gondolta megkímélni őket, amíg az apjuk él. József megnyugtatja őket, mondván, Ti bántani akartatok engem, de az Örökkévaló jót akart tenni ezzel”, megmenteni Egyiptomot és befolyási övezetét, többek között magukat a testvéreket is. Úgyhogy, teszi hozzá József kedvesen, ne féljetek.

József élete hullámmozgását most, utólag, elrendeződni látja, visszamenőleg kirajzolódik számára mindennek értelme: hogy kis híján agyonverték, a gödörbe dobták, eladták rabszolgának, hamis vád miatt börtönbe került, ahol még azok is megfeledkeztek róla hosszú időre, akiket lekötelezett. Mindez, kerülőúton, a jó véget célozta, minden úgy volt jó tehát, ahogyan történt.

Szép. De mit tanulhatunk ebből mi, akik képtelenek vagyunk ma úgy látni a történelmet és benne a mi életünket, mint aminek előre elrendelt értelme, célja van és e célja felé halad, még ha néha kerülőutakat iktat is be? Képtelenség vagy istenkáromlás Kolima, Auschwitz, Hirosima (és így tovább) után azt gondolni, hogy az Örökkévaló mindezt így akarta. Akár csak az elmúlt évről is nehéz volna ezt gondolni. Akkor mit tanulhatunk Józseftől?

A korszakos törvénykódex, a Sulhán Áruh egy helyen- a hagyomány egyik fontos áramlatát összefoglalva – arra szólít fel minket, hogy „mindig úgy kell tekintenie az embernek, arra kell szoktatnia magát, hogy azt mondhassa: mindent, amit Isten tesz, valami jó érdekében teszi” (Oráh Hájim 230:5).

A szöveg nem azt mondja, hogy a történelem az isteni terv végrehajtása, ez vagy így van, vagy -alighanem – máshogy, ez Isten titka, hanem hogy úgy kell tekintenünk mindarra, ami történik, mint esélyre: minden helyzet, a legirtózatosabb is, választásokkal szembesít, vagyis minden helyzet ténylegesen lehetőség. Valamit, valamicskét mindenből ki lehet hozni. Ennek felismerését, ennek a felismerésnek a begyakorlását kéri és egyben segíti is a Sulhán Áruh – és József élete is, amely Mózes első könyvével együtt lezárul ebben a hetiszakaszban.

Boldog új évet Nektek.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Izrael védelmében
Trump-merénylet: Máris a „zsidókat" okolják...
Közélet
NÜB-elnök: „A felejtés útja járhatatlan”