Címkék

Születésnap

Megemlékezések / 2023. Március 19. / 09:44

Ma lenne 90 éves Philip Roth, a XX. század egyik legjelentősebb amerikai írója

Nemzedekéken átívelő hatású, elementáris és felszabadító erejű amerikai zsidó író volt, aki bebizonyította, hogy léteznek ugyan tabuk, de azok leginkább arra valók, hogy kiszabadítsuk magunkat a tabuk bilincseiből, majd elkezdjünk lélegezni, gondolkodni és írni: szabadon. Philip Roth éppen 90 évvel ezelőtt, 1933. március 19-én született, és Newarkból indulva lett az Egyesült Államok egyik legjelentősebb XX. századi írója.

Élet + forma / 2023. Március 12. / 13:41

Boldog születésnapot, Fenyő Miklós!

A címben természetesen azt kellett volna írnunk, hogy „Boldog születésnapot, Fenyő Miki!", elvégre ő ebben az országban nem Miklós, hanem Miki, márpedig évtizedek óta az, és remélhetőleg még sok-sok évig a „Mikink" marad... Énekes, dalszerző, zeneszerző, billentyűs, többszörös együttesalapító, frontember, élő legenda, aki ma lett 76 éves – ám évei száma ellenére tegnap este is koncertet adott. Isten éltesse az emberi kor végső határáig!

Zsidó világ / 2023. Március 01. / 17:01

Szeretettel köszöntjük a ma 75 éves Villányi András fotóművészt

A magyar zsidó közösség egyik legjellegzetesebb és legeredetibb alakja, a Scheiber Sándor-díjjal kitüntetett Villányi András fotóművész ma ünnepli 75. születésnapját. Kívánjuk, hogy a 120-ig még hátralévő évtizedekben is maradjon meg olyannak, amilyennek szeretjük, s készítsen még sok-sok felejthetetlen fotót a magyar zsidóságról, azaz rólunk, nekünk: a jövőnek.

Kultúra / 2023. Január 26. / 16:54

Kern András 75: Mától 3 napig a Filmio ingyen elérhetővé teszi a művész 3 filmjét

Január 28-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Kern András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, író, énekes, humorista, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. A Filmio ebből az ünnepi alkalomból ingyen elérhetővé teszi január 26-tól 29-ig a színészlegenda legemlékezetesebb alakításait. Ünnepeljük együtt a születésnapos Kern Andrást a filmjeivel!

Kultúra / 2023. Január 04. / 10:42

Ma 84 éves Korda György – éljen és énekeljen 120 éves koráig!

Harminc évvel ezelőtt, amikor Diáksziget néven az első Sziget-fesztivált megrendezték a budapesti Hajógyári-szigeten, Korda György, az addigra rég letűnt táncdal műfajának képviselője aligha hitte, hogy egyszer eljön az az idő, amikor tizen- és huszonévesek tombolnak majd az előadásain, s éppen ott: a Szigeten. Pedig így történt. Ma nagyobb sztár, mint valaha. És ma 84 éves!

Kultúra / 2022. December 21. / 07:29

Hogyan kerül egy cikkbe Demjén „Rózsi” és Sir Schiff András?

A címben feltett kérdésre a válasz nagyon egyszerű: mindketten ma ünneplik a születésnapjukat… Demjén Ferenc Kossuth-díjas énekes, zeneszerző, basszusgitáros 1946. december 21-én, míg a szintén Kossuth-díjas Schiff András zongoraművész, karmester 1953. december 21-én született. Boldog születésnapot e két kiemelkedő muzsikusnak!

Élet + forma / 2022. November 05. / 20:40

Ma lett 90 éves Vitray Tamás, Isten éltesse!

Azokban az időkben, amikor Magyarországon még csak egyetlen tévécsatorna létezett, a Magyar Televízió, Vitray Tamás voltaképpen mindenütt „családtagnak" számított: a tévé révén ugyanis része lett nemcsak a közéletnek, de voltaképpen a magánéletünknek is. Ma már összeszámolni sem tudjuk, hogy hány magyar tévécsatorna létezik. De Vitray csak egy van, s éppen ma lett 90 éves.

Megemlékezések / 2022. Október 14. / 14:18

Ma 80 éves Nádas Péter, a világirodalmi rangú író

Az irodalmi Nobel-díjakat megelőző esélylatolgatásokba nem szeretek beszállni, mert semmi értelmüket nem látom. Most azonban, hogy egy antiszemita és anticionista francia írónő kapta a világ legrangosabb irodalmi díját, kénytelen vagyok azt mondani: a Nobel-bizottság ezt a szörnyű tévedését az én szememben csak azzal tudná helyrehozni, ha jövőre Nádas Péter lenne Nobel-díjas. Igaz, az én szememben már régen az.