Címkék

orosz-ukrán háború

Hírek, lapszemle / 2023. Január 19. / 11:24

Az Európai Zsidó Kongresszus bocsánatkérésre szólítja föl az orosz külügyminisztert

Megdöbbentő és felháborító Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szégyenletes megjegyzése, amelyben a vészkorszakkal és Hitlerrel, hatmillió zsidó üldöztetésével és meggyilkolásával vetette össze a nyugati kormányok Ukrajnát támogató politikáját. Ez az Európai Zsidó Kongresszus (European Jewish Congress – EJC) vezetésének véleménye a külügyminiszter tegnapi, moszkvai sajtótájékoztatóján elhangzottakról.

Hírek, lapszemle / 2022. December 30. / 13:26

Izrael lakossága idén 2,2 százalékkal nőtt, az összlakosság 9,6 millió fő

Az Izraeli Statisztikai Hivatal közzétette a 2022-es év legfontosabb (becsült) demográfiai adatait. Eszerint 2022. december 31-én Izrael lakossága 9 656 000 fő lesz. Ebből 7 106 000 zsidó (az összlakosság 73,6 százaléka), 2 037 000 arab (21,1 százalék) és 513 000 egyéb (5,3 százalék) – írja a Cbs.gov.il információjára hivatkozva a Szombat folyóirat.

Zsidó világ / 2022. December 26. / 14:58

Zsidó szervezetek rendkívüli összefogása az ukrajnai menekültekért

Összeállításunkban a magyar zsidó közélet szereplői nyilatkoznak arról a rendkívüli összefogásról, amelynek révén sikerült minél több ukrajnai menekült embertársunk segítségére sietni. Cikkünk annak apropóján készült, hogy a JCC Budapest – Bálint Ház idei Hanukatalizátor-díjainak átadásán az intézmény azzal ismerte el az ukrán menekültek megsegítésében együttműködő partnerszervezetek áldozatos munkáját, hogy különdíjat adott át számukra.

Mazsihisz hírek / 2022. December 06. / 20:20

A Mazsihisz pénzadománya a kárpátaljai magyar zsidó közösségnek

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) több dolgozója a kárpátaljai Beregszászra látogatott a napokban, hogy a helyi zsidó közösség vezetőjének átadja a Szövetség jelentős összegű pénzadományát. A helyieknek minden egyes forint életmentő, hiszen háborús körülmények között élnel, akadozik az áramellátás, sok lakásban nincsen fűtés, és egyre nehezebb a megélhetés.

Hírek, lapszemle / 2022. Október 30. / 09:50

Szijjártó: Az izraeli-arab békekötések mintájára a béke Ukrajnában is lehetséges

Ha békét lehetett teremteni Izrael és több arab ország között, akkor ez Ukrajnában is lehetséges, csak ehhez a kommunikációs csatornák újranyitására van szükség, párbeszédre az egymással szembenálló felek között – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken New Yorkban.