Címkék

külföldi lapszemle

Kultúra / 2024. Február 19. / 11:35

Márciustól nálunk forgatják a Nürnberget Russel Crowe-val és Rami Malekkel

Márciusban megkezdődik a Nürnberg című történelmi dráma forgatása Magyarországon, így hamarosan megérkezik Budapestre két világsztár: Russel Crowe és Rami Malek, akik a főszerepeket játsszák. A filmet James Vanderbilt írta és rendezi – adta hírül a Budapest Reporter. A két főszereplő már Budapesten van.

Hírek, lapszemle / 2024. Február 06. / 17:42

A betérni szándékozó argentin elnök Izraelben

Az új argentin elnök, a magát anarchokapitalistának tartó Javier Milei ma megérkezett Jeruzsálembe. A látogatás jelentőségét emeli, hogy az államfő első hivatalos külföldi útja Izraelbe vezetett. A kíséretében van a szellemi vezetőjének tekinthető Simon Axel Wahnish rabbi, akit az elnök Argentina új izraeli nagykövetének kíván kinevezni. Az Izrael-barát Milei korábban bejelentette: a katolikus hitét elhagyva szeretne betérni a judaizmusba.

Hírek, lapszemle / 2024. Január 30. / 10:54

Félelmetes, hogy október 7-ét is elérték az idióta összeesküvés-elméletek

Az egyesült államokbeli Indiana Egyetem egész napos tanácskozást szervezett New Yorkban arról, hogy a közösségi médiában az október 7-i mészárlást elhazudó vagy torzító összeesküvés-elméletek a holokauszt-tagadás új formáinak tekinthetők. A szakértők bírálták a netes platformokat működtető cégeket amiatt, mert hagyják terjedni a hazug információkat a forgalom és a profit növekedése érdekében.

Izrael / 2024. Január 21. / 19:13

EZSK: Az Izrael és a Hamász közti tűzszünet feltétele a túszok szabadon engedése

Az Európai Zsidó Kongresszus (EZSK) határozatban üdvözölte az Európai Parlament (EP) azon állásfoglalását, amely az Izrael és a Hamász közötti esetleges tűzszünetről szóló megállapodást az összes, Gázában fogva tartott túsz azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátásához köti. Dr. Ariel Muzicant, az EZSK elnöke közölte:a térség békéjének feltétele a Hamász teljes felszámolása.

Izrael / 2024. Január 10. / 15:48

Nemrég olajmécsest, most ősrégi kőmozsarat találtak izraeli katonák Gázában

Izraeli katonák december végén egy 1500 éves olajmécsesre, most pedig egy bazaltból készült, 10 kilós, igen régi mozsárra bukkantak járőrözés közben a Gázai övezetben. A felfedezést még érdekesebbé teszi, hogy az egyik tartalékos katona civilben az Izraeli Régészeti Hatóság régésze, úgyhogy azonnal tudta: nem holmi limlomot találtak.

Közélet / 2024. Január 09. / 12:59

Nemcsak a volt, de a leendő francia kormányfő is zsidó származású

A tegnap lemondott Élisabeth Borne francia miniszterelnök helyére Emmanuel Macron köztársasági elnök a rendkívül fiatal, 1989-ben született Gabriel Attalt jelöli. A leendő kormányfő személye nemcsak az életkora miatt érdekes, hanem azért is, mert Borne-hoz hasonlóan az ő édesapja is zsidó volt.

Izrael / 2024. Január 08. / 21:31

A Fauda sztárja, Idan Amedi súlyosan megsebesült Gázában

Az Izraeli Védelmi Erők kötelékében harcoló Idan Amedi színész, énekes és dalszerző súlyos sérüléseket szenvedett a Gázai övezetben. Helikopterrel szállították kórházba, ahol altatásban kezelik, szerencsére nincs életveszélyben. Unokatestvére az Instagramon kérte a közönséget, hogy imádkozzanak Idan ben Tova (a színész héber neve) mihamarabbi felépüléséért.

Közélet / 2024. Január 08. / 19:58

Lemondott Élisabeth Borne francia miniszterelnök

Tavaly a világ 50 legbefolyásosabb zsidó származású politikai vezetője között tartották számon, ma azonban benyújtotta lemondását és távozik a párizsi Matignon-palotából Élisabeth Borne. A politikus – akinek az édesapja holokauszttúlélő volt – 2022 májusa óta töltötte be a miniszterelnöki tisztséget.

Izrael / 2024. Január 08. / 18:11

Ritka régészeti lelet került elő Jeruzsálemben

„Ez a lelet annyira klassz, hogy hozzá sem merünk érni” – szabad fordításban így adható vissza, amit az Izraeli Régészeti Hatóság írt annak kapcsán, hogy a héber Menahem név olvasható egy agyagkorsó fülébe vésve. Hogy ez miért nagy szenzáció? Mert a korsó az Első Szentély időszakának végéről származik, azaz a lelet több mint 2500 éves, ráadásul ilyen jellegű töredékekre korábban Egyiptomban bukkantak.

Kultúra / 2024. Január 08. / 09:50

Klein Judit fellépése a bécsi Theater Akzent színpadán

Korény Béla zongoraművész és zeneszerző állította össze annak a produkciónak a programját, amely – Hugo Wiener szatirikus kötete nyomán – „A krokodilok nem repülnek” címet kapta. A bécsi Theater Akzentben január 18-án, csütörtökön este fél 8-kor kezdődő műsorban nemzetközi hírességek társaságában fellép a varázslatos hangú és kisugárzású énekesnő, a mindannyiunk által ismert és szeretett Klein Judit is.

Megemlékezések / 2024. Január 08. / 08:45

1941 január első napjaiban kezdett próbálni az auschwitzi zenekar

Auschwitzban a 24-es blokk előtt 1941 január elején összegyűlt néhány zenészfogoly, hogy otthonról kapott hangszereikkel megtartsák első próbájukat – adta hírül az Auschwitz Múzeum Facebook-oldala.

Izrael / 2024. Január 03. / 15:07

Izrael: Október 7-e óta nőtt a TikTok használata, a Facebook visszaesett

– Az elmúlt három hónap adatai azt mutatják, hogy az izraeliek többet használják a TikTokot, mint az összes többi közösségi platformot együttvéve – írja a ynetnews.com portál. A TikTok növekedése október hetedike óta mintegy 23 százalékkal nőtt, és ugyancsak emelkedett a Telegram használata. Fontos adalék, hogy 5 százalékkal csökkent a Facebook használata.