„Valami elkezdődött” – új hitközségi elnök Zalaegerszegen

2021. Április 12. / 17:23


„Valami elkezdődött” – új hitközségi elnök Zalaegerszegen

Egy közösség életében a vezetőváltás mindig fordulópont – hogy milyen, azt az idő eldönti. Zalaegerszegen Virágh Judit személyében új elnök vezeti közösséget, aki szerint a fiatalok felé kell nyitni azért, hogy a helyi zsidóság fennmaradhasson.

Mazszihisz.hu: Milyen tervei vannak a zalaegerszegi hitközséggel kapcsolatban, milyen elképzelésekkel vág bele a feladatba?

Virágh Judit / Zóka fotóVirágh Judit / Zóka fotó

Virágh Judit : Az elvem első pillanattól kezdve az volt, hogy a hitközség vezetését és a pénzügyet külön kell választani. Az elöljáróság határozata alapján ez az elgondolásom valóra is vált. Az elnökhelyettes közgazdász, jogász és adószakértő, az alelnök pedig széleslátókörű, agilis, és fantasztikus, megvalósítható tervekkel, ötletekkel segíti a munkámat.  Úgy gondolom, mi hárman egy jó egységet alkotunk. Természetes az is, hogy az elöljáróság támogatása nélkül sokkal nehezebb lenne minden. Ami viszont igazán jó érzéssel tölt el, hogy érzem a tagság támogatását. Igazán nem is beszélhetek egyesszám első személyben, hiszen minden, amit tervezünk és megvalósítunk, egy teamnek köszönhető. A pályázatunkban leírtuk az elképzeléseinket, ami érdekes módon, vagyis inkább természetes módon összecsengett.

Talán a legfontosabb, az egyre idősödő tagság segítése, támogatása.

Emellett a zsidó származású fiatalok felkutatása, közösségbe hozása. A hitközség fennmaradásának egyik fontos eleme a vezetésre alkalmas személy, vagy személyek képzése. A társhitközségekkel már meglévő kapcsolat fenntartása, kibővítése szintén elengedhetetlen a zsidóság jövője szempontjából. Éppen ezért, ha lehetőség adódik rá, szívesen csatlakozunk egy Nyugat-Dunántúli összefogáshoz.

Mazsihisz.hu: Hogyan érinti önöket a járvány, hogyan tudják az ünnepeket tartani, milyen új eszközökkel igyekeznek együtt tartani a közösséget?

Virágh Judit: A mostani helyzetben egészen másként kell gondolkodnunk a tagsággal kapcsolatosan. Mivel a személyes találkozás lehetőségét nem tudjuk megteremteni, írásban kapnak az ünnepekről és a hozzájuk kapcsolódó történelmi eseményekről néhány oldalas összefoglalót, természetesen a teljesség igénye nélkül. Sok idős hittestvérünk nem rendelkezik technikai háttérrel, így számukra a kapcsolat csak levél és telefon útján jöhet szóba.

A péntek estéket, ünnepeket, a rabbik értékes kommentárjával együtt, online felületen követjük.

Mindenképpen fontos, hogy legyen egy konkrét nap, amikor 2-3 órában lehetőség van arra, hogy személyesen is találkozhassunk néhány hittestvérünkkel, betartva a kötelező biztonsági intézkedéseket.

Mazsihisz.hu: Milyen terveik vannak erre az évre, mi az, amit szeretnének megvalósítani – ha a járvány enged)?

Virágh Judit: A legnagyobb probléma, hogy mire a felhatalmazást a munkára megkaptuk, az évből már három és fél hónap eltelt. Ha a járvány lehetővé is teszi a szervezést, nagyon kevés idő áll rendelkezésre. Éppen ezért a nagyszabású terveinket el kell halasztani. A jövőben mindenképpen olyan programokat tervezünk, ahol a zsidó fiatalok mutathatják meg, mi mindent tudnak.

Fotó: Városi Televízió ZalaegerszegFotó: Városi Televízió Zalaegerszeg

A Holokauszt gyászmegemlékezés a következő nagyobb esemény. Év végén pedig a volt Zsinagógában, – jelenleg Városi Hangverseny-és Kiállítóterem – a már rendszeresnek tekinthető hanukai ajándékműsorral kedveskedünk a város lakóinak (természetesen, ha a járvány engedi) A két esemény között elképzelhető, hogy tartunk egy szabadtéri egészségügyi felvilágosítást, gyakorlati bemutatóval egybekötve. Minden program megszervezésénél tekintettel kell lennünk a hittestvéreink korára. Ez nagyon meghatározza a lehetőségeinket.

Mazsihisz.hu: Mekkora a zalaegerszegi hitközség, és hogyan tudják a fiatalabb generációt megszólítani?

Virágh Judit: A hitközségünk jelenleg 60 főből áll. Nem tudom, hogy ez soknak, vagy kevésnek tekinthető vidéki szempontból, de az biztos, hogy a fiatalokra nagy szükségünk van. Sokan elhagyták ezt a várost, máshol keresték a boldogulásukat. Amikor az iskolákban Holokauszt témában előadást tartottam, a gyerekek közül többen is érdeklődtek és halkan megjegyezték, hogy ők is zsidó családból származnak, de ez nagy titok. A Soá utáni vegyes házasságok miatt nagyon sokan elvesztek számunkra. Nagy, de szép feladat olyan programokat szervezni, amivel felkelthetjük a fiatalok érdeklődését. Szeretnénk őket kulturális és sporttevékenységbe is belevonni. És nem szabad tabuként kezelni a témát.

Valami elkezdődött, hiszen egy fiatalember, aki minden megnyilvánulásával és tettével is mellettünk áll, segítséget kért a betéréshez.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek