Íme, a nyolc legkülönösebb és legritkább zsidó áldás

2021. Július 05. / 12:50


Íme, a nyolc legkülönösebb és legritkább zsidó áldás

A francia Alliance zsidó magazin összeállítást közölt arról, hogy melyek a legritkább áldások és imák a judaizmusban. Megosztjuk önökkel ezt a nyolc pontot mi is, talán vannak olyanok, akik ezekről még nem hallottak. Vagy önök már mondtak áldást elefántra?


A zsidóságban vannak olyan imák, amelyeket napi rendszerességgel, sőt, naponta többször elmondunk, de olyan szent szövegek is léteznek, amelyeket ritkábban mondunk és hallunk. Következzék nyolc szokatlan áldás és ima.

1. Áldás a Napra
A Napra mondott áldás vitathatatlanul a legritkább a judaizmusban, hiszen csak 28 évente egyszer kell elmondani, mégpedig akkor, amikor – a Talmud szerint – a Nap pontosan azon a helyen áll az égbolton, ahol a teremtésekor állt. Az áldást utoljára 2009-ben mondták el peszách előestéjén. 

2. Ima a rossz álom miatt
A Talmud szerint annak, aki zavaros, érthetetlen álmot látott, el kell mondania egy imát a tisztánlátásért. Ezt az imát a muszáf alatt lehet elmondani. 

3. Áldás a bölcs ember láttán
A Sulchán Áruh azt mondja, hogy ha egy bölcs embert látunk, áldást kell rá mondani. A szöveg attól függően változik, hogy az adott bölcs ember vajon zsidó-e vagy sem.

4. Áldás a szivárványra
A Teremtés könyvében az áll: a szivárvány emlékeztet az Örökkévaló azon ígéretére, hogy soha többé nem pusztítja el a világot özönvízzel. Ez az oka annak, hogy ha szivárványt látunk, áldást kell rá mondani. 

5. Áldás egy szokatlan lény láttán
Áldást kell mondani akkor is, ha furcsa, meghökkentő lényt (embert vagy állatot) látunk, bár a vélemények széles skálán mozognak azzal kapcsolatban, hogy miféle lény minősül szokatlannak. A zsidó hagyomány szerint ebbe a körbe az emberek közül az albínók, a törpék és az óriási méretű emberek tartoznak, míg az állatok közül a majom és az elefánt.

6. Áldás a mennydörgésre
A Misna azt mondja, hogy a mennydörgés hallatán külön imát kell mondani.

7. Áldás a szépségre
A Sulchán Arruh rendelkezik arról, hogy ha szép fát, szép állat és szép embert látunk, akkor áldást kell rá mondanunk. 

8. Áldás 600 ezer ember láttán
Ennek az áldásnak az a talmudi magyarázata, hogy megfelelően méltassuk az emberiség sokszínűségét és az Örökkévaló emberismeretét, aki ennek folytán mindig tudja, hogy mi lakozik a szívünkben.

(Judith Douillet válogatása az Alliance zsidó magazin számára)

(Címlapkép: Venita Oberholster/Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek