Belépünk Svát hónapba, minden kedves hittestvérünknek: hódes tov!

2022. Január 03. / 10:32


Belépünk Svát hónapba, minden kedves hittestvérünknek: hódes tov!

Ma beköszönt Svát hónapja, amelyről természetesen mindenkinek a Tu Bisvát, a fák újévének ünnepe ugrik be először. Idén a Tu Bisvát – a polgári időszámítás szerint – január 17-én, hétfőn lesz. A hónap másik nevezetes napja Svát hó 20-a, amikor a tízparancsolat elhangzik a Tóraolvasás során. E napon (idén január 22-én) a hagyomány szerint minden zsidó férfinak és nőnek kötelessége zsinagógába menni, hogy meghallgassa a tízparancsolatot.  


A Tanachban a harminc napos Svát hónap első említése Zekárjá könyvében található. A valószínűleg akkád eredetű szó valamiféle ütésre, csapásra utal, elképzelhető, hogy ez a hónap az ideje végén járó tél utolsó csapásai miatt kapta a nevét. Fontos tudnunk, hogy a zsidó hagyomány szerint Mózes  próféta az egész hónapot a Tóra ismétlésével töltötte, ennek eredményeként született meg a Tóra ötödik könyve. 

Most pedig lássuk az egyes nevezetes napokat!

1879-ben Svát hó elsején halt meg Sik Mózes  rabbi, akinek tudásáról, fáradhatatlanságáról és munkabírásáról már életében legendák szóltak. A zsidó világ a Máhárám Sikről azonosítja be, aminek nagyon szép, tartalmas jelentése van: SIK = Sém Jiszrael Kádos = Izrael neve szent. 

Svát  hónap 13-án olvassuk Pársát Besáláh szidráját, ezért nevezzük a napot a Dal Szombatjának (Sábát Sirá).

A hónap 15-én (idén január 17-én, hétfőn) van a már említett Tu Bisvát, a fák újéve (ros hásáná leilánot). Izraelben e naptól számítják a gyümölcstermő fák tizedével kapcsolatos előírásokat, s mivel ekkor kezdődik a fák rügyezése, ezért nevezik a fák ünnepének (hág háilánot). 

Sőt, van egy harmadik neve, az ültetés ünnepe (hág hánotéá), mert a Szentföldön szokás ezen a napon fát ültetni. Ezt a szokást Zeév Jeávec  rabbi vezette be 1892-ben, amikor tanítványaival e napon ültetett fákat. Jelképes, hogy 1949-ben Tu Bisvát napján nyílt meg a Kneszet, vagyis az izraeli törvényhozás első ülésszaka. 

Svát hó 20-án (idén: január 22-én) a tízparancsolatot recitálja a bál kóré, ilyenkor tehát tíz igét állva hallgatjuk meg. Ezen a napon minden zsidó férfinak és nőnek kötelessége zsinagógába menni a tízparancsolatot meghallgatni.  

Végül1851-ben svát 22-én halt meg a híres pesti rabbi, Simon ben Dávid Oppenheim , akinek a Kozma utcai sírját a világ minden tájáról fölkeresik zarándokok.  

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
75 éves Presser Gábor, a magyar rockzene legendás alakja
Hírek, lapszemle
Hegyi Iván: Pusztán piciny periódus
2023. Április 16. / 12:28

Hegyi Iván: Pusztán piciny periódus

Hírek, lapszemle
Felavatták Siklósi Vilmos emlékkövét Zalaszentgróton