Arab sztárriporter: Izrael a térség legsikeresebb projektje az elmúlt 120 évben

2020. Február 11. / 12:44


Arab sztárriporter: Izrael a térség legsikeresebb projektje az elmúlt 120 évben

A botrányokat generáló, szakmáját komolyan vevő, befolyásos sztárújságíró, az Al-Jazeerán futó vitaműsor vezetője a twitteren azt írta, hogy a cionizmus, amelyet az arab világban átkozni szokás, az elmúlt több mint száz év legsikeresebb mozgalma, míg az arab nacionalizmus például megbukott. A hozzászólók többsége egyetértett vele a tweetet övező méretes vitában.

Fejszál ál Kásszem, a szíria drúz eredetű, az arab rezsimeket rendszeresen kritizáló TV-s műsorvezető, akinek kemény és őszinte vitaműsora fut a katari Al-Jazeerán, alaposan felzaklatta ismét az arab közvéleményt egy bejegyzésével, amelyben az arab önismeret jegyében bevallani javasolta, hogy a cionizmus a legsikeresebb projekt a 20. és a 21. században.

A kritikus megjegyzések nem maradtak el, de amikor a műsorvezető szavazásra bocsátotta a kérdést, hogy az arab rendszerek fejlettebbek, demokratikusabbak, eredményesebbek-e, vagy Izrael, a válaszadói jelentős többsége, 82%-a választotta az utóbbit az arab nyelvű vitában.

Izraelben sokan üdvözölték Fejszál ál Kásszem posztját, amelynek célja természetesen nem elsősorban a cionizmus dicsérete volt, hanem a szembenézés kiprovokálása az arab országok politikai teljesítményét illetően.

A The Times of Israel írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Zongorakoncert a csengeri izraelita temetőben

Kommentek