Sávuot, az éjszaka, amikor nem alszunk – ünnepi programajánló

2022. Június 01. / 10:28


Sávuot, az éjszaka, amikor nem alszunk – ünnepi programajánló

Vándorló arámi volt az apám, mondjuk a betakarítás idején, akkor, amikor otthon vagyunk és biztonságban, amikor mindenünk megvan. Épp ilyenkor kell visszaemlékeznünk arra, hogy idegenek voltunk egy idegen földön. Isten népe máshol nincs végleg otthon, csak az Eljövendőben, a Messiási Ígéretben.

Közelít az év legemelkedettebb napja, készüljünk fel szívünkben az alázatra és a felemelkedésre, erre a megrázó kettős tapasztalatra: Isten ijesztő, magasztos közelségére, a Tóraadás ünnepére.

Idén június 4-én, szombaton este 9 óra 36 perckor (a szombat ünnepének kimenetele után) köszönt be Sávuot, a Tóraadás ünnepe, amely hétfő este 9 óra 38 percig tart. 

Ünnepi programok a teljesség igénye nélkül, ajánlónkat a beérkezett információk alapján folyamatosan frissítjük.

2022. június 4. szombat

18.00 óra: „Test és Tóra – a fizikai léten túl
Erev savuoti tanulás és beszélgetés egy gyakorlati zsidó életfilozófia irányába a Páva utcai zsinagógában.

19.30 óraAz OR-ZSE és a BZSH Bét Jehuda templomkörzete közös programja
A mincha (délutáni) imát sálesüdesz (szombati harmadik ünnepi lakoma) követi. Az ünnepi asztalnál a finom ételek és a kóser bor élvezetén túl arra is lesz mód, hogy az Egyetem oktatóinak tanulságos, jó hangulatú, az ünneppel és az egyetemmel kapcsolatos, rövid előadásait is meghallgassák. A rendezvényt a 21.36-kor kezdődő, már a hetek ünnepéhez (sávuot) kötődő ünnepi esti ima (árvit) zárja. A rendezvény tervezett vége este 10 órakor lesz. Minden érdeklődőt, az Egyetem minden polgárát és barátját szeretettel várjuk.

19.30 óraSávuot – A Bálint Ház éjszakája
Tanulj, vitatkozz, gondolkodj – A JCC Budapest – Bálint Ház idén újra élőben tartja sávuoti programját, mely során az érdeklődőkkel végigtanulják, végigvitatkozzak az éjszakát szombat estétől másnap hajnalig. Az éjszaka során lesznek talmudi viták, megosztó beszélgetések, zene, színház, de főző- és kalligráfia workshopok is színesítik majd az estét. A belépés ingyenes – szóval vitatkozzunk, beszélgessünk, találkozzunk – ez az éjszaka sohan nem érhet véget.

A TÍZPARANCSOLAT

1. Onajchi Ádajsem Elajkecho... – „ Én vagyok az Örökkévaló, a Te Istened..." Akkor is és ma is ugyanazt jelenti: az Örökkévaló az egyetlen Isten, rajta kívül nincs más.

2. Laj jihje löho Elajkim áchérim – „ Ne legyenek neked idegen isteneid." Ne csináljunk faragott isteneket és ne imádjuk azokat.

3. Laj szíszó esz sém Ádajsem Elajkecho lásov... – „ Ne ejtsük ki hiába az Ő nevét..." Sem eskünél, sem egyebeknél.

4. Zochajr esz jajm hásábbosz lökádsaj – „ Emlékezzél meg a szombatról és szenteld meg azt." A szombat szentségét hozza a középpontba ez a parancsolat.

5. Kábbéd esz ovíchó voesz imecho... – „ Tiszteld apádat és anyádat." Mivel a szülők Isten társai egy-egy új élet teremtésénél, ezért ahogy az ember tiszteli Istent, ilyenformán tisztelni kell szüleit is – még a síron túl is. 

Az imént felsorolt öt parancsolat  az első kőtáblán található, melyet úgy nevez a hagyományos tanítás – bén ódom IoMokajm – az embernek Isten iránti kötelességét hangsúlyozza. 

A most következő öt parancsolat  pedig – amely a második táblán található – a hagyományos tanítás szerint – bén ódom löchávéraj – az embernek embertársához való viszonyát szabályozza.

6. Laj tircoch – „ Ne ölj"

7. Laj tinof – „ Ne törj házasságot"

8. Laj tignajv – „ Ne lopj"

9. Laj szaane vöréácho éd soker – „ Ne tégy hamis tanúvallomást"

10. Laj száchmajd – „ Ne kívánd, ami a felebarátodé..."

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Radnóti főrabbi: A szabadság útvesztője (videó)
Kultúra
Vasárnap Udvaros Dorottyának tapsolhatunk a Rumbach-ban