Jön a gyülekezés nyolcadik napja: legyünk együtt és táncoljunk!

2021. Szeptember 27. / 09:37


Jön a gyülekezés nyolcadik napja: legyünk együtt és táncoljunk!

Ma beköszönt a Semini Áceret (שְׁמִינִי עֲצֶֽרֶת), azaz „a gyülekezés nyolcadikja”, a Szukkot, egyben az őszi nagyünnepek zárónapja. A Semini Áceret bejövetele idén szeptember 27-e, hétfő, 18 óra 23 perc, ettől kezdve munkatilalom van a Szimhát Tóra kimeneteléig, amelynek időpontja idén szeptember 29-e, szerda, 19 óra 13 perc. 


A Semini Áceret megünneplésének tórai alapja Mózes harmadik könyve, amelyben ezt olvassuk: „Hét napon át hozzatok tűzáldozatot az Örökkévalónak. A nyolcadik napon szent kihirdetésetek legyen, hozzatok tűzáldozatot az Örökkévalónak. Gyülekezés az, semmi munkát ne végezzetek." Mózes negyedik könyve is említi az ünnepet: „Nyolcadnapra gyülekezésetek legyen, semmi munkát ne végezzetek és hozzatok kellemes illatú égőáldozatot, tűzáldozatot az Örökkévalónak, egy bikát".

A Semini Áceret – a neve ellenére – lényegében önálló ünnep, vagyis már nem számláltatik a Szukkot napjaihoz. Ezt jelzi, hogy ezen az ünnepen már nem ülünk a sátorban és nem lengetünk lulávot, gyertyagyújtáskor és a kiduson pedig sehechejánu áldást kell mondani az ünnep beköszöntének tiszteletére.

A Semini Áceret utáni napon van a Szimhát Tóra, amelyet vidámsággal, ünnepi tánccal, körmenettel ünneplünk. Ilyenkor hét körmenetet szokás tartani a Tórával. Szimhát Tóra reggelén (idén szeptember 29-én, szerda reggel) van az úgynevezett düchenolás (ברכת כהנים), amikor a kohénok áldást mondanak a zsinagógában minden jelenlévő hittestvérünkre. 

A Szimhát Tóra ünnepével véget ér a Tóra öt könyvének felolvasása, úgyhogy át kell tekerni a tekercseket, és újrakezdjük az olvasást  Mózes első könyvének első szakaszával ( (בְּרֵאשִית, Berésit). Ezt azt jelképezi, hogy a zsidó életben folyamatos a Tóra olvasása és tanulása: soha nem hagyjuk abba azt a küldetést, amivel megbízott minket az Örökkévaló.

(Címlapkép: Solomon Hart festménye 1850-ből)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Ma egy éve halt meg Balázs Fecó
2021. November 26. / 10:22

Ma egy éve halt meg Balázs Fecó

Zsidó világ
Betekintés a holokauszt utáni magyar zsidó iskolákba

Kommentek