Ha megjönne a Messiás, előbb fejezzük be a faültetést, utána köszöntsük!

2020. Február 10. / 08:36


Ha megjönne a Messiás, előbb fejezzük be a faültetést, utána köszöntsük!

A zsidó időszámítás szerint ma van Svát hónap tizenötödike, a fák újéve. Ez a csodálatos ünnep annak ékes bizonyítéka, hogy a huszadik században megalkotott „környezettudatos szemléletmód” fogalma már több mint kétezer éve is létezett: a fák, a természet, a környezet tiszteletének és megbecsülésének fontossága levezethető a Tórából.


Az ember a mező, míg a Tóra az élet fája. A vallásos zsidó ember szerint a fákat ezért legalább olyan becsben kell tartani, mint az embert: a gyümölcsfát még akkor sem szabad kivágnia, ha a fájával egyébként fűteni akarnánk.

Ma van Tu Bisvát ünnepe, amely a négy zsidó újév egyike a vallási újév, a naptári újév és a tizedek újévével együtt. A fák újévétől (ros hásáná leilánot) számítják Izraelben a gyümölcstermő fák tizedével kapcsolatos előírásokat, s mivel ekkor kezdődik a fák rügyezése, ezért nevezik a fák ünnepének (hág háilánotnak), sőt, van egy harmadik neve, az ültetés ünnepe (hág hánotéá), mert a Szentföldön szokás ezen a napon fát ültetni. Ezt a szokást Zeév Jeávec rabbi vezette be 1892-ben, amikor tanítványaival e napon ültetett fákat.

A fák újéve az egyik legékesebb bizonyítéka annak, hogy a huszadik században megalkotott „környezettudatos szemléletmód” fogalma már több mint kétezer éve is létezett: ezt le lehet vezetni magából a Tórából. A fák, a természet, a környezet tiszteletét és megbecsülését jelzi, hogy egy bölcs zsidó tanító mondása szerint ha faültetés közben érkezne meg a Messiás, akkor először ültesd el a fát, és csak utána köszöntsd a Megváltót.

(Fotó: Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kultúra
Jer velem! | Oláh János: Kicsi zsidó-magyar vademecum
Hírek, lapszemle
A magyar kormány ismét kiállt Izrael mellett
Megemlékezések
Ma 115 éve született Keleti Márton filmrendező

Kommentek