Száz éves a zsidó gimnázium, ünnepeljünk együtt!

2019. November 05. / 16:52


Száz éves a zsidó gimnázium, ünnepeljünk együtt!

Szerző: Kácsor Zsolt

A Scheiber Sándor Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium számára az egész idei tanévet meghatározza, hogy kerek száz éve, az 1919-1920-as tanévben kezdődött meg a tanítás az intézmény jogelődjénél, a Pesti Izraelita Hitközség Alapítványi Gimnáziumában és Leánygimnáziumában. A centenáriumi programsorozat főbb elemeiről Schőn Péter főszervezővel beszélgettünk. 


A 100 éves évforduló kapcsán a budapesti Scheiber Sándor Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium kiemelt jelentőséggel kezeli a 2019-2020-as tanévet, amikor az eltelt 100 év eseményeire, a volt tanulókra, tanárokra, közösségük tagjaira olyan programokkal, rendezvényekkel kívánnak emlékezni, amelyekre valamennyien büszkén és hosszú időn keresztül fognak gondolni. 

schőn.jpgSchőn Péter

A programsorozat főszervezője Schőn Péter, aki érdeklődésünkre azt mondta: a jövő májusig tartó megemlékezések egyik kiemelt rendezvénye maga a három napos megnyitó,  amely ezen a héten pénteken kezdődik szombatfogadással a Dohány utcai zsinagógában. Az ünnepélyes megnyitó rendezvény vasárnap délután 2 órakor lesz az iskola épületében, majd az ünnepségsorozat hétfőn zárul a zsidó gimnázium korábbi székhelyein, így a jelenlegi OR-ZSE és a Radnóti Gimnázium épületeiben. 

Schőn Péter kiemelt programnak nevezte a zsidó árvaházak és a zsidó gimnázium kapcsolatát, közös történetét bemutató tárlatot is, a kiállítás anyaga már készül, a megnyitó a tervek szerint jövő márciusban lesz. Ugyancsak fontos a 100 élet – 100 fa elnevezésű program, amelynek keretében száz fát ültetnek majd szerte a városban. Ezeket a fákat örökbe is lehet fogadni, az ebből befolyt összegeket az iskola támogatására fordítják majd. Minden bizonnyal óriási érdeklődés övezi majd azt a talk show jellegű nyilvános fórumot, amelynek során volt igazgatók, volt tanárok, valamint az iskola elhíresült, nevesebb egykori diákjai lépnek színpadra, hogy beszélgessenek az intézménnyel kapcsolatos tapasztalataikról, élményeikről.

Schőn Pétertől megtudtuk azt is: több évfordulós rendezvényre külföldről is várnak vendégeket, így Izraelből, az Egyesült Államokból vagy Franciaországból is sokan jelezték már, hogy a centenárium alkalmából meglátogatják egykori alma materüket. A programokat úgy állították össze, hogy azok között nyitott, a nagyközönség számára látogatható események éppen úgy legyenek, mint iskolák közötti megmérettetések, valamint olyan tanulmányi- vagy sportversenyek, amelyekre a Scheiber jelenlegi tanulóit várják. A programsorozat jövő májusban egy nagyszabású gálaesttel ér véget.

scheiber.jpg 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Raoul Wallenbergre emlékeztünk
2020. Augusztus 05. / 12:07

Raoul Wallenbergre emlékeztünk

Megemlékezések
Egy legenda magánügyei – Ma lenne 108 éves Raoul Wallenberg

Kommentek