Gyász: Elhunyt Mengele emberkísérleteinek utolsó túlélője, Kor Mózes Éva

2019. Július 05. / 15:41


Gyász: Elhunyt Mengele emberkísérleteinek utolsó túlélője, Kor Mózes Éva

A Szilágyságban született, de Amerikában letelepedett asszony 85 éves volt. Krakkóban érte a halál.


Mózes Éva (férje után Kor) 1934. január 31-án, a Szilágy megyei Porcon született, Berettyószéplak közelében.

Alig múlt tízéves, amikor családjával együtt 1944-ben elhurcolták a szilágysomlyói gettóba, majd onnan Auschwitzba. Éva szüleit, valamint két nővérét hamarosan kivégezték, ő viszont ikertestvérével, Miriammal együtt túlélte a holokausztot. Ennek az volt az „ára”, hogy Josef Mengele, a láger főorvosa borzalmas emberkísérleteknek vetette alá őket, több mint ezer hasonló ikerpárral és más foglyokkal együtt.

Megpróbáltatásait több könyvben is megírta, küldetésének tartotta ugyanis, hogy a holokauszt brutalitását feltárja, megőrizze a népirtás áldozatainak emlékét, és minél több emberrel megismertesse a történetét. Miután férje révén az egyesült államokbeli Indiana államban telepedett le, saját otthonában egy múzeumot is kialakított.

Azt vallotta, hogy a megbocsátásnak gyógyító ereje van, ennek jegyében 2015-ben találkozott egykori náci őrrel, Oskar Gröninggel, akivel még kezet is rázott. Minden évben ellátogatott Auschwitzba, rendszeresen idegenvezetést tartott a turisták számára. Éppen egy ilyen út során, Krakkóban érte a halál. 85 éves volt.

Nyugodjék békében! 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Közélet
Rangos beszélgetés orvosi bravúrokról
Hírek, lapszemle
Adományokat kér az auschwitzi emlékmúzeum

Kommentek