Emlékezés Schneider Andorra, az árpádföldi mecénásra

2024. Június 14. / 11:20


Emlékezés Schneider Andorra, az árpádföldi mecénásra

A Holokauszt 80 emlékév keretében tartottak megemlékezést az árpádföldi Tóth Ilonka emlékházban Schneider Andor és családja tiszteletére. A rendezvényen kibontakozott egy tehetős zsidó család élete, amely figyelemmel volt a környezetére, jövedelmének jelentős részéből segítette a kulturális életet és támogatta Árpádföld lakóinak lakhatáshoz jutását. Répás Péter beszámolója.

A Schneider testvérek az Egyesült Államokból hazatérve alapították meg építőipari vállalkozásukat, és az 1920-as évektől kezdve segítették Árpádföld fejlődését: rengeteg lakóházat építettek, kulturális központot üzemeltettek. Nem csoda, hogy ma is hálával emlékeznek rájuk a XVI. kerületben.

Az árpádföldi Tóth Ilonka emlékházban Kovács Péter polgármester köszöntötte a résztvevőket, majd dr. Goldberger Tamás tartott előadást a ma már Budapesthez tartozó, de akkor még önálló településként létező Árpádföld fejlődéséről, valamint a Schneider családról. 

schneider-andor-1.jpg

A Schneider család életét – a Holokauszt 80 emlékév által támogatott – rendezvény résztvevői a családtagok által készített rövidfilmekből összevágott dokumentumfilm révén ismerhették meg, amelynek megtekintését az Egyesült Államokban élő leszármazottak tették lehetővé. Az 1920-30-as években rögzített felvételeken a családtagok még békésen koriznak a jégen, hógolyóznak a Normafánál, szóval a filmecske ma is készülhetett volna, hiszen mobiltelefonunkkal mi is hasonló alkotásokat hozunk létre. A Schneider család láthatólag folyamatosan filmre rögzítette a család életét: gyerekek, szüleik, barátok mind-mind feltűnnek a tökéletesen restaurált filmen. A filmből egy olyan zsidó nagyvállalkozó család bukkant elő, amely figyelemmel volt a környezetére, jövedelmének jelentős részéből segítette a kulturális életet, illetve támogatta Árpádföld lakóinak lakhatáshoz jutását.

Dr. Goldberger Tamás kutatómunkájának köszönhetően a mai XVI. kerület elődtelepülései történetét egyre részletesebben ismerhetjük meg, továbbá az ő erőfeszítéseinek köszönhető, hogy az egykori József utcai imaház falán elhelyezett emléktábla előtt minden évben megemlékezünk elpusztított hittestvéreinkről.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek