Zsidó-muszlim házaspár emigrált Azerbajdzsánból Izraelbe

2016. Július 26. / 14:19


Zsidó-muszlim házaspár emigrált Azerbajdzsánból Izraelbe

A napokban érkezett Izraelbe Arifa és Aszad Farajov Bakuból: Arifa, a feleség zsidó és számos családtagja él már kint, férje, Aszad azonban – meglehetősen szokatlan módon - moszlimként alijázott Izraelbe és máris beleszeretett az országba.


Az 58 éves Arifa, aki az orosz irodalom egyetemi oktatója volt Azerbajdzsánban, arról számolt be a ynetnews-nak, hogy már régóta tervezik az Izraelbe költözést: „szeretjük az országot és a gyerekeink is úgy döntöttek, hogy itt akarnak letelepedni”. A gyerekek értelemszerűen Azerbajdzsánban, egy moszlim országban nőttek fel (amúgy Azerbajdzsán és Izrael kapcsolatai történetesen kimondottan jók), de ez soha nem okozott problémákat a családnak. Most megfordult a helyzet: ezentúl a muszlim édesapa él majd „kisebbségiként” Izraelben, de, mint mondja, egyáltalán nem tart ettől a helyzettől ő sem.

Noha Aszad – szemben a feleségével – most jár először Izraelben, azt nyilatkozta, hogy rögtön beleszeretett. „Otthon, Bakuban sok zsidó él és már tudok is néhány héber kifejezést, például azt, hogy „mánismá” (mi újság) és hákolbeszéder (minden rendben). Az emberek kedvesek itt, nagy szeretettel fogadtak minket. Nem félünk a zsidók és moszlimok közötti konfliktusoktól. Sok éven keresztül szolgáltam katonaként, aztán katonai bíróként többek között terroristák felett ítélkeztem: egy valódi moszlim nem gyilkol, nekem pedig nincs okom arra, hogy féljek a rám váró élettől Izraelben”.

A pár Bát Jámon keres lakást gyermekeik és unokáik számára, akik augusztusban csatlakoznak hozzájuk.

Az Ynetnews írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Tudomány
Volt egyszer egy vidéki zsidóság
2020. December 24. / 11:47

Volt egyszer egy vidéki zsidóság

Izrael
Mesterséges tejet gyártottak Izraelben
2021. Január 07. / 17:27

Mesterséges tejet gyártottak Izraelben

Kommentek