Mit ne hagyj ki, ha Jeruzsálemben jársz

2014. Szeptember 29. / 22:56


Mit ne hagyj ki, ha Jeruzsálemben jársz

Gádor György


Végtelen sora van a látnivalóknak, és fontossági sorrendet felállítani a lehetetlennel határos. A csoportosítás lehetőségei már egy egyetemi házi dolgozattal versenyeznek. A lista mindenkinél máshol, mással kezdődik. A Siratófal és az Óváros részei stabilan benne vannak az első tízben. A jeruzsálemi piac a Mahane Jehuda szintén. Villamossal és gyalog is kényelmesen elérhető.



Minden turista szereti, megyünk, tülekedünk, sodor a tömeg, fotózzuk jeges halpultot és a gyümölcsöket. Izrael színeit és illatait a fűszerektől az izzadt hónaljig teljes skálájában megismerhetjük. A tömeg sűrűsége hétköznap is szinte állandó töménységű, de ez pénteken tovább fokozódik.

Aki járt már Jeruzsálemben, az evett is finomat és legalább egy helyre biztonsági játékból visszatér enni.

Ajánlok egy új helyet. Most szeptemberben a líbiai zsidó konyhától a Burger Ranch szendvicséig sok mindent kóstoltam. Ettetek már kóser libanoni francia zsidó ételeket? Figyelmetekbe ajánlom a Manou Ba Shouk éttermet a piacon. Megtaláljátok őket a Facebookon is.

Francia bevándorlók, családi receptúrára támaszkodva nyitották kb. egy éve. Ha szemben álltok a piac főbejáratával, a hátatok mögött van tehát a villamos, akkor a baloldali folyosón elindultok az Agrippa irányába, középtájt bal felől találjátok. Picike teraszán vaskorlát véd a tömegtől. Két belső termében is le lehet ülni. A kerek kis asztalok a fa székekkel, a kedves barna tulajdonosnő akcentusa, és a szintén csinos pincérlány a piac nyüzsgésével egyedi atmoszférát teremt. Kellemes, beszélgetős, de nem tolakodó karakterek, elmagyarázzák az összetevőket és a recepteket is. Étlapjuk átlépi a sarki gyorsbüfé kínálatát és színvonalát.

Az árai viszont izraeli viszonylatban átlagosak, igazodnak ahhoz, hogy a piacon vagyunk. A választást a fényképes, héber-francia-angol nyelvű étlap is segíti, Wi-fi és mobilnet hiányában ez sokat segíthet a fordításban.

Bátortalan kezdésünk ellenére győzött a kíváncsiságunk. A csöndes belső termet választottuk először, de fél perccel később az italunkkal együtt már a teraszon ültünk és moziztunk. A közvetlen szomszédban halvát árulnak, ragad, édes, autentikus keleti csemege. A pubertáskort frissen elhagyott árusai üvöltve kínálják a kóstolót. Kb. abban a stílusban, mint egy pesti panel lakótelepen, hogy „Krumpli eladó!”. Műanyag kiskanalakkal várják a vevőket, mivel láttam hol járt közben két kezük tíz ujja, inkább nem ajánlom másnak sem. A bizalmat keltő idősebb halva árus nejlon kesztyűben kínálja a halvát, le sem veszi. Higiéniai okokból még a cigizni is csak kesztyűben cigizik. Folyamatosan jönnek – mennek a helyiek a turisták, zöldséget vásárolnak, belenéznek a tányérodba is.

Az első főétel egész padlizsán sütőben készre sütve. Tálalás előtt felvágják, kinyitják, mint egy pénztárcát, beletöltik, a fűszeres fenyőmagos darált marhahúsos ragut majd összesütik. A padlizsán és a ragu ízei összeérnek, a köret gyakorlatilag a padlizsán kissé füstös húsa. Nyakon öntik rengeteg tahinivel. Frissen vágott petrezselyemmel hintik meg és pitával kínálják.

Én egy tipikusnak mondott szombati fogást választottam a kubbehet. Ez gyakorlatilag egy rétegesen rakott bulgur és sült, fűszeres darált marhahús fenyőmagokkal egybesütve. A melegtől kívülről roppanós kérget kap. A belseje enyhe szárazságát szintén rengeteg tahinivel, kívánságra csípős szósszal, és salátákkal enyhítik. Ahogy a késsel megvágod, felcsap belőle az illatos fahéjas, kardamomos gőz.

A tabuleh salátájuk a bulgurral zöld fehérben nyomja petrezselyemmel, korianderrel, hagymával, bulgurral frissen facsart citrom levével és leheletnyi olíva olajjal. Legalább annyira frissít, mintha egy jó limonádé lenne, és a zöld levelek harsognak az ember fogai között. Egyszerűen nem lehet gyorsan enni. Látványra is nagy adag, és tömény. Amikor már azt hiszed jóllaktál, és sajnálod, hogy nem tudod a maradékot hazavinni, jön a nagy kérdés, kérünk-e desszertet.

Kérjetek!

A szörbet az étlapról jégkrémként is könnyen felismerhető. A mangós, kókuszos napi kínálat mellett, mi a citromos szörbetnél kötöttünk ki. Egészen apróra vágott nanával (ez egy menta ízű levél) kiskanállal nagy adagban érkezik ez a hideg, frissítő nyalánkság.

A kiszolgálás kedves és gyors. Az étlap a fényképeknek is köszönhetően áttekinthető. Az alapanyagok frissek, ízletesek, nem is kell messzire menniük érte. Az egész étterem, az eszközök tiszták. Csoportosan is el lehet férni. Nagyon finom ételeket sütnek és olyan gasztronómiai kalandot kínálnak, ami a közismert izraeli konyha ízei mellett ismét újat ad. Enni és megpihenni is jó. A piac turisztikailag is érdekes, ajándékot is lehet találni, de enni mindenképpen kell, erre a programra, erre az étteremre érdemes időt áldozni. Mi elképesztően finomat ettünk.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek