Mai születésnapos: Fischer Annie

2016. Július 05. / 11:12


Mai születésnapos: Fischer Annie

Olyan volt a játéka egyik kritikusa szerint, mintha ő találta volna ki ott helyben, a zongoránál ülve Beethoven zenéjét, mintha akkor szólalt volna meg először. Akik látták játszani, azt mondták, szinte harcolt a zongorával.


Budapesten született 102 évvel ezelőtt, 1914 július 5-én, alig pár nappal a trónörökös, Ferenc Ferdinánd meggyilkolása után, az első világháború előestéjén.

Csodagyerek, mint a jelentős zenészek többsége, már 10 évesen fellép Magyarországon, 12 évesen külföldön, Zürichben. A Zeneakadémián Dohnányi Ernő tanítványa, 19 évesen első díjat nyer a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyen.

1940-ben elhagyja férjével, Tóth Aladárral (a Nyugat zenekritikusa, az Operaház későbbi vezetője, aki a magyar zsidóság szellemi arisztokráciájának legkülönb dinasztiájából származó Szabolcsi Bencével együtt szerkeszti a Zenei Lexikont) Magyarországot és a semleges Svédországba költöznek, ahol Fischer életét nem fenyegeti veszély zsidó származása miatt. 1946-ban viszont már ismét Budapesten voltak. Fischer Annie élete következő majdnem 50 évét már itthon tölti, csak turnékon járja a világot, legkivált Európát.

Születésének századik évfordulóján írta róla a Spectator, hogy „élete vége felé olyan mélyen merült el Beethovenben, mint még egyetlen zongorista sem a történelem folyamán. A kései ’70-es években felvette mind a 32 szonátát a Hungarotonnál, de még évekig megismételte a felvételeket, mert elégedetlen volt, majd nem engedte, hogy megjelenjenek. Halála után a Hungaroton mégis kiadta”, és bár a kritikusokat megosztotta az anyag, többen is úgy vélték, hogy ez a szonáták legnagyszerűbb előadása, amelyet valaha rögzítettek.

Rendkívüli lendülettel játszott, a Spectator kritikusának visszaemlékezése szerint utolsó londoni koncertjén, 3 évvel a halála előtt is megdöbbentően „őrült” szenvedéllyel zongorázta az egyik Beethoven-szonátát 78 évesen.

A szakma által Hamutartó Annieként (Ashtray Annie) emlegetett, láncdohányos zongoraművész, aki egyesek szerint csak a billentyűzet elé ülve hagyta abba átmenetileg a cigizést, kevés felvételt hagyott hátra, nem szerette a stúdiók légkörét és képtelen volt lezárni, elengedni munkáit.

„Elhiteti Veled, hogy nem Beethoven, hanem ő írta azt, amit játszik, ott, egy ültő helyében”-zárta emlékező cikkét a Spectator újságírója. Fischer Annie 21 éve halt meg és a mai a 102. születésnapja.


Hallgassák szeretettel

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek