Két percben a szombati gyertyagyújtásról: pörgős videók jönnek

2021. Március 03. / 09:06


Két percben a szombati gyertyagyújtásról: pörgős videók jönnek

A szombat bejövetele előtti zsidó gyertyagyújtási szokások ismerhetők meg azokból a rövid videófelvételekből, amelyek a  Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) internetes felületein lesznek elérhetők 2021. március 5-től. Ez a kezdeményezés abba a sorozatba illeszkedik, amelyet a Mazsihisz és a BZSH a magyar neológ zsidó közösségi hitélet fejlesztése céljából indít a pandémia tapasztalatai alapján.

A Mazsihisz és a BZSH internetes felületein 2021. március 5-től kezdve minden szombat bejövetele előtt megjelenik egy-egy rövid videó az ilyenkor szokásos gyertyagyújtásról. 

Az előre rögzített felvételek a budapesti Rumbach Sebestyén  utcai zsinagóga felújított épületében készültek neológ zsidó nők részvételével, akik elmagyarázzák a gyertyagyújtási előírásokat, szokásokat. A felvételek minden sábesz bejövetele előtt harminc perccel kerülnek ki a Mazsihisz és a BZSH Facebook-oldalára (a sábesz bejövetele hétről-hétre változik, az aktuális időpont a zsidó naptárban követhető).

Ez a kezdeményezés abba a sorozatba illeszkedik, amelynek keretében a Mazsihisz és a BZSH szeretné elősegíteni a zsidó közösség számára a hitélet gyakorlását a pandémia időszakában is. A szombati gyertyagyújtásról szóló felvételekkel párhuzamosan – a magyar neológ zsidó közösségi hitélet fejlesztése céljából – a Mazsihisz és a BZSH internetes felületein elérhetővé lesz a Smá Jiszráél ima, továbbá egy „zsikipédia” nevű videólexikon a legfontosabb zsidó fogalmak magyarázatára.

A szombat évezredek óta a zsidóság legszentebb napja sajátos szimbólumokkal, közösségi rítusokkal és külön szokásrendszerrel. A vallásos zsidó emberek a péntek esti napnyugtától a szombat esti napnyugta időpontjáig, 25 órán keresztül tartanak szombatot, amire szigorú szabályok vonatkoznak: ilyenkor számos dolgot tilalmas megtenni. 

A szombat igazi lényege azonban nem a korlátozás, hanem éppen ellenkezőleg: a szabadság megélése. A szombattartó zsidóság ugyanis ezen a napon távol tartja magától a földi világot, valójában kivonja magát belőle, hogy tevőleges beavatkozás nélkül ünnepelhesse és csodálhassa az Örökkévaló tökéletesnek teremtett művét. 

A zsidóságban a szombat Mózes könyvének olvasásával, ünnepi étkezésekkel, zsinagógai és családi együttléttel telik, és elmaradhatatlan bevezető szakasza a szombatfogadási ceremónia. Ehhez szorosan hozzátartozik a gyertyagyújtás hagyománya.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Tudomány
Biró Tamás: A kőtábláktól a tabletekig
Élet + forma
A Bálint Ház nyári tábort indít
2021. Április 19. / 13:34

A Bálint Ház nyári tábort indít

Kommentek