Herling Zsuzsa festő-restaurátor: „A Rumbach a szívem csücske”

2022. Január 20. / 14:40


Herling Zsuzsa festő-restaurátor: „A Rumbach a szívem csücske”

Diplomás festő-restaurátor művészként sok épületen dolgoztam már, főleg festést, aranyozást, díszítő festést végeztem, s habár 35 éve vagyok a szakmában, nekem a Rumbach az egyik büszkeségem, a szívem csücske.

Másfél éves munka volt a dokumentálástól az átadásig, hiszen voltaképpen az egész épületet helyre kellett állítanunk. S hogy milyen dokumentáció alapjám dolgoztunk? Még ha jelentős részben meg is fakultak, de szerencsére megmaradtak az eredeti színek, szóval az eredeti színekből dolgoztunk. Az egykori fekete-fehér fotók is segítségünkre voltak, hiszen, ha a színt nem is, de a sötétebb-világosabb árnyalatokat szépen visszaadták. 

A famennyezet restaurálása komoly kihívást jelentett a kis csapatunknak: ki kellett keverni a színeket, retusálni kellett a motívumokat, a háttereket, és az épületben persze mindent újra kellett aranyozni, a munka során több száz füzet 23 karátos aranylapot használtunk el.

Szakmailag a legnagyobb kihívás az volt, hogy kívül-belül minden harmonizáljon színben, stílusban és hangulatban, a legkisebb tévedést is el akartuk kerülni, mert ez az épület egészen varázslatos: minden egyes nap lenyűgözött, amikor beléptem ide. A homlokzaton az összes színt én kevertem ki, az itt látható terrakotta sötétebb és világosabb árnyalatát is – szóval számomra felemelő érzés elmenni a zsinagóga előtt. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek