Heisler a botlatókövek befogadását kéri Debrecen polgármesterétől

2016. Március 02. / 11:13


Heisler a botlatókövek befogadását kéri Debrecen polgármesterétől

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke levélben fordul Dr. Papp Lászlóhoz, Debrecen polgármesteréhez azon hír kapcsán, hogy a civis városban sem az önkormányzat, sem a helyi zsidó hitközség nem támogatja az Auschwitzba hurcolt debreceni zsidóknak emléket állító botlatókő letételét, mert szerintük balesetveszélyesek és félő, hogy a gyanútlanul közlekedő debreceniek szó szerint elbotlanak benne.


Korábban Fahidi Éva, holokauszt túlélő levélben kereste meg Debrecen polgármesterét, hogy szeretne emléket állítani édesanyjának és húgának, Gilikének, akiket gázkamrában öltek meg. Apja is a táborban halt meg, ahogy édesanyja unokatestvére és az ő fia, Fuchs Ferike is. A közel ötven fős, kiterjedt családból egyedül Fahidi Éva élte túl a vészkorszakot. A levélre végül Dr. Papp László polgármester felhatalmazásával Haász Ferenc, a városüzemeltetési osztály vezetője december 8-án írt választ, amelyből idézünk: "A botlatókövek közterületre történő kihelyezését nem támogatjuk, mivel a holokauszt áldozatainak emlékét olyan helyen kívánjuk őrizni, ahol a legkevesebb az esély arra, hogy az emlékhelyet vandalizmus és rasszizmus hatásai érinthetik. Ilyen és hasonló megemlékezésekre álláspontunk szerint a legalkalmasabb helyszín az idei évben felavatott Pásti utcai zsinagóga udvara.”

Az alábbiakban Heisler András levelét közöljük, amelyet Dr. Papp László Debrecen polgármesterének írt:

Tisztelt Polgármester úr!

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) elnökeként nagyra értékelem, hogy Debrecen Város Polgármesteri Hivatala nemcsak jó kapcsolatokat ápol a Debreceni Zsidó Hitközséggel, de lehetőségeihez mérten segíti a közösség munkáját is. Tisztában vagyok azzal, hogy a Pásti utcai zsinagóga udvarán elkészült monumentális emlékmű megvalósítását a város jelentős összeggel támogatta.

Ritkán folyok bele taghitközségeinket érintő helyi ügyekbe. Levelemet pontosan azért írom, és fordulok Önhöz közvetlenül, mert megítélésem szerint a sajtóban olvasható debreceni botlatókövek ügye rossz színben tünteti fel a Polgármesteri Hivatalt és a Hitközséget egyaránt.

Mi zsidók, módszeresen gyűjtjük azok neveit, akiket elpusztítottak a holokauszt idején. A jeruzsálemi Jad Vasem Intézet eddig 4,3 millió áldozatot azonosított be. 4,3 millió ember, immáron nemcsak statisztikai szám, hanem nevük által megszemélyesíthető életeket jelent.
Gunter Demnig német művész botlatóköveivel 20 éve ebben a szellemben állít emléket a holokauszt áldozatainak. Minden egyes követ maga helyez el, immár több mint negyvenezerszer ereszkedett térdre szerte Európában, szimbolikusan fejet hajtva az áldozatok nevei előtt.

Persze azt is tudjuk, nem mindenki örül annak, ha kapuja előtt megjelenik egy-egy botlatókő. Az elutasítás ellenére a botlatókövek ilyen esetben is célt érnek. Ahogy a művész egyszer megfogalmazta, a leglényegesebb, hogy a botlatókövek által gondolkodást generáljunk, ha kell konfrontálódjunk, de közben alkalmat adjunk egy sokáig elhallgatott történet kibeszélésére. Ez a szemlélet egész Európában működik.

Tisztelt Polgármester Úr!

Kérem, működjön együtt abban, hogy Debrecen – mint hazánk egyik jelentős zsidó közösségének otthona – Budapest és több mint egy tucat magyar település után, a több száz európai városhoz hasonlóan befogadja a botlatóköves projektet. Biztosíthatom, hogy pozitív döntésével jó célt szolgálna, és biztos vagyok abban, hogy Debrecen, mint a polgárság egyik központja, be tudná fogadni és magáénak tudná érezni a botlatóköveket.

A levelet másolatban tájékoztatásul kapja: Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke.

Frissítés!

Cikkünk megírása után Horovitz Tamás a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke jelezte, hogy felvette a kapcsolatot Dr. Papp Lászlóval, Debrecen polgármesterével és valószínűleg a probléma mindenki által megnyugtatóan fog rendeződni.


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Történelem: A spanyol zsidók és Jehuda Ibn Gabirol
Zsidó világ
PészahFeszt 5784 / 2024
2024. Március 29. / 08:55

PészahFeszt 5784 / 2024