Szemtanúk – kiállításajánló

2021. Július 02. / 13:56


Szemtanúk – kiállításajánló

Szemtanúk címmel hamarosan megnyílik a Magyar Zsidó Múzeum a Ráday utcai 2B Galériával közösen rendezett kiállítása. A kiállítás megtekinthető július 14. és augusztus 17. között, H–P, 14–18 óra között.

A holokauszt ábrázolása, ábrázolhatósága mindig is érzékeny és sokat vitatott kérdése volt akár az irodalomnak, akár a képzőművészetnek. A szemtanúk nézőpontja, a látottak dokumentálása kulcsfontosságú a holokauszt megértéséhez, értelmezéséhez. A magyar képzőművészetben a holokauszt feldolgozása késleltetve és sokszor csupán burkoltan jelent meg.

Ezért fontos megismernünk a vészkorszakban vagy közvetlenül a felszabadulás után készült, kevéssé ismert alkotásokat. Ezek a szemtanúszerep fontosságának tudatában, narratív, gyakran feliratokkal kísért rajzsorozatokon keresztül mutatják be a gettóban, a munkaszolgálaton és a lágerekben történteket. A kiállítás olyan kérdésekre keresi a választ, hogy vajon mit jelent szemtanúnak lenni, válhat-e terápiává a személyes történetek eseményszerű ábrázolása, valamint hogyan segíti az emlékek mélyebb megértését a kép és az írás együttes használata.

A kiállító művészek: Abádi Ervin, Adler Miklós, Barta Ernő, Bán Kiss Edit, Fekete Edit, Gedő Ilka, Gyenes Gitta, Jankai (Jankay) Tibor, Lakos Alfréd, Lukács Ágnes, Reichental Ferenc, Shraga Weil, Turán Hacker Maria, Vörös Géza.

Kurátor: Farkas Zsófia; művészettörténész, Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár; grafika: Szemző Zsófia

Az esemény Facebook oldala ide kattintva 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
A Goldberger Alapítvány és a tatai zsidó temető
Hírek, lapszemle
Antiszemitizmus, anticionizmus – Csúcstalálkozó New Yorkban