Radnóti nyomában – ma este a Duna World műsorán

2021. Február 01. / 17:15


Radnóti nyomában – ma este a Duna World műsorán

Megosztott első díjat nyert a Radnóti nyomában című dokumentumfilm az első Külhoni Tudósítói Találkozón és Filmszemlén. A Duna World a 2018-as határon túli magyar filmszemle nyertes alkotásait bemutató sorozatában ma este 22 óra 35-től tűzte műsorára az alkotást. A filmben Tóth Péter Lóránt annak a halálmenetnek az útvonalát járja be, amelyet Radnóti Miklósnak és munkaszolgálatos társainak kellett megtenniük.


Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi tanár és versmondó „versvándor” Radnóti Miklós születésének 110. és halálának 75. évfordulója alkalmából gyalogosan tette meg azt az utat, amely a mártírok számára a halálba vezetett. 

rad.jpg

A versmondó a tragikus sorsú költő és a többi ártatlanul elhurcolt bori munkaszolgálatos emlékére kelt útra, és vállalkozásából dokumentumfilm is született Radnóti nyomában címmel. A filmet a szabadkai Pannon RTV készítette, a rendező Herczeg Zsolt volt, az operatőrök pedig Szalai Adrián és Lukács Attila. 

A Radnóti nyomában című film a Kós Károly Testület által a három évvel ezelőt megrendezett filmszemléjén megosztott első díjat nyert. A szemlét a Kárpát-medencei tudósítói hálózat számára készítették,  s olyan pályaműveket vártak különböző kategóriában, amelyek a külhoni magyarság életét, mindennapjait mutatják be. 

A pályázatra összesen 65 pályamű érkezett  tévé-dokumentumfilm, tévé-rövidfilm és rádiós alkotás kategóriában, amelyekből a filmszemle zsűrije választotta ki a legjobbakat. 

A Tóth Péter Lóránttal az útjáról készített interjúnkat ide kattintva olvashatják.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek