Pelikán elvtárs Debrecenben: Kállai Ferenc arcai a zsinagógában

2020. Január 22. / 18:57


Pelikán elvtárs Debrecenben: Kállai Ferenc arcai a zsinagógában

KÁLLAI '95 címmel nyílt meg tegnap Keleti Éva Kossuth-díjas fotóművész tárlata a debreceni Pásti utcai ortodox zsinagógában, ahol a Kállai Ferenc  színművészről (1925-2010) készült, mintegy hatvan fényképét tekinthetjük meg. A kiállításon láthatunk tárgyakat a színész gyomaendrődi hagyatékából, ott van például az 1973-ban kapott  Kossuth-díja is. A tárlat idén augusztusig tekinthető meg.


Kállai Ferenc Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművészről, a Nemzet Színészéről Keleti Éva fotóművész számos fényképet készített, ezek közül mintegy hatvanat állítottak ki azon a tárlaton, amely tegnap nyílt meg a debreceni  Pásti utcai ortodox zsinagógában. A megnyitón többek között köszöntőt mondott Toldi Balázs, Kállai szülővárosának, Gyomaendrődnek a polgármestere.

kallai.jpgKállai Ferenc (Fotó: Keleti Éva)

A tárlat azért kapta a KÁLLAI '95 címet, mert a színpadon és filmekben egyaránt felejthetetlen alakításokat nyújtott színnűvész idén lenne 95 éves. Művészi örökségének, hagyatékának, szellemiségének ápolását, gondozását fontosnak tartja Gyomaendrőd épp úgy, mint a Kállai Ferenc Népfőiskola Alapítvány. A tárlat kurátora Szonda István, az említett alapítvány elnöke. Gyomaendrőd városa a Debreceni Egyetemmel közös együttműködésben szervezte a tárlatot, amely 2020 augusztusáig tekinthető meg.

(Címlapképünkön a debreceni kiállítás egy részlete látható Toldi Balázs polgármester Facebook-oldaláról)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek