Mostantól az interneten is elérhető Franz Kafka Izraelben őrzött irodalmi hagyatéka

2021. Május 28. / 14:57


Mostantól az interneten is elérhető Franz Kafka Izraelben őrzött irodalmi hagyatéka

Az interneten is elérhető lett Franz Kafka Izraelben őrzött irodalmi hagyatéka – jelentette az Izraeli Nemzeti Könyvtár csütörtökön.

Intenzív, évekig tartó megőrzési, helyreállítási, katalogizálási és digitalizálási munka után a könyvtár feltöltötte a világhálóra a 20. század egyik legjelentősebb zsidó írójának Izraelben őrzött irodalmi hagyatékát.

A gyűjtemény többek közt több tucat Kafka-kéziratot, jegyzetfüzeteket, személyes leveleket, rajzokat tartalmaz, amelyeknek a jeruzsálemi Nemzeti Könyvtárba kerülését hosszas jogi csetepaté előzte meg.

Az újonnan digitalizált írásművek sorába került Kafka Esküvői előkészületek vidéken című történetének három különböző vázlata, egy olyan jegyzetfüzet, amelyben héber nyelvi tudását gyakorolta, több száz személyes levél, vázlat és rajz, valamint utazási naplók és saját maga számára lejegyzett gondolatok.

A hagyaték szinte napra pontosan 97 évvel a szerző 1924. június 3-án bekövetkezett halála után, s mintegy két évvel a jogvita befejezése után vált elérhetővé a világ minden pontján.

Az Izraeli Nemzeti Könyvtár több száz, vezető izraeli és zsidó író, értelmiségi és közéleti személy személyes archívumát őrzi a Kafka-iratok mellett.

„Az Izraeli Nemzeti Könyvtár kulcsszerepet játszik Izrael és a zsidó nép kincseinek hozzáférhetővé tételében Izrael és az egész világ nagyközönsége számára. Az elmúlt években díjmentesen online hozzáférhetővé tettük milliónyi más értékes kézirattal együtt a Kafka-hagyatékot, hogy ezzel is megőrizzük a kulturális javakat, és átadjuk őket a jövő generációknak” – hangsúlyozta közleményében Oren Weinberg, a könyvtár igazgatója.

„Nyílt hozzáférést kínálunk hozzájuk a tudósok és a Kafka rajongók milliói számára Izraelben és az egész világon” - tette hozzá Weinberg. A digitalizálást Ardon Bar-Hama fotós végezte, a munkálatokat George Blumenthal nagylelkű támogatása tette lehetővé.

Kafka halála előtt arra kérte barátját, Max Brodot, hogy égesse el kéziratait. Brod azonban nyomda alá rendezte és kiadta műveit. 1939-ben a német megszállás elől Max Brod az akkori Palesztinába vándorolt ki és magával vitte Kafka írásait.

Max Brod 1968-as haláláig folytatta Kafka írásainak szerkesztését és közzétételét, majd az egész hagyatékot titkárnője, Esther Hoffe örökölte azzal a megbízással, hogy Kafka írásait egy tudományos intézetben helyezze el. Hoffe 2008-ban bekövetkezett halála után a gyűjtemény két lányára szállt, akik bíróság előtt küzdöttek az örökségért, de elvesztették a tízéves pereskedést, és a gyűjtemény az Izraeli Nemzeti Könyvtárba került. (MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek