Meir Shalev izraeli író műve az Irodalom Éjszakáján

2021. Június 23. / 13:55


Meir Shalev izraeli író műve az Irodalom Éjszakáján

A budapesti Gólem Színházat és Zsidó Előadóművészeti Központot magában foglaló Gólem Központ is szerepel az Irodalom Éjszakája elnevezésű rendezvénysorozat idei helyszínei között. A rendezvény másik zsidó vonatkozású különlegessége, hogy a műveik révén felvonultatott kortárs írók között ott lesz az izraeli Meir Shalev is. 


Az Irodalom Éjszakája az önmeghatározása szerint „irodalmi happening”, amely formabontó stílusban nyújt betekintést a világirodalomba: június 23-tól 25-ig, azaz három estén át 24 ország 25 szerzőjének művéből színészek olvasnak fel részleteket az irodalomhoz nem feltétlenül kötődő vagy kevéssé ismert, különleges helyeken. Az idei téma, amelyhez a kiválasztott szövegek kapcsolódnak: VÉSZKIJÁRAT. Részletesebb információk ide kattintva  olvashatók.

AVT_Meir-Shalev_7330.jpgMeir Shalev

Az élő felolvasásokra minden este 19 óra és 23 óra között kerül sor párhuzamosan nyolc (sőt, az első napon kilenc) különböző helyszínen. Az egyes helyszínek különböző országok irodalmából adnak ízelítőt, így a Gólem Központ az izraeli irodalom kortárs kiválóságára, Meir Shalevre fókuszál. Meir Shalev Egy galamb és egy fiú című művét Kálid Artúr (Gólem Színház) olvassa fel június 24-én. A szöveg Rajki András fordítása. 

(Címlapkép: ElasticComputeFarm/Pixabay)

Meir Shalev (1948) Nahalalban, Izrael első mosavjában született. Katonai szolgálata során részt vett a hatnapos háborúban. Tanulmányait a jeruzsálemi Héber Egyetemen végezte, ahol pszichológiát tanult, ezt követően újságíróként, valamint különböző rádió- és televízióműsorok házigazdájaként vált ismertté hazájában. Íróként 1982-ben debütált egy gyermekeknek szóló kötettel; a későbbiekben is rendszeresen publikált gyermekkönyveket, számos esszé és regény mellett. Ma Izrael egyik legünnepeltebb regényírója, könyveit több mint húsz nyelvre fordították le. (Forrás: Irodaloméjszakája.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek