Klein Judit és művészbarátai megénekeltették a Dob utcát

2022. Május 20. / 10:24


Klein Judit és művészbarátai megénekeltették a Dob utcát

Szerző: Kácsor Zsolt

A varázslatos kisugárzással és hihetetlen énekhanggal megáldott Klein Judit megint bebizonyította, hogy a zsidó-jiddis zene egyik legnagyobb mai előadóegyénisége. Hiszen az énekesnő és zenészbarátai jóvoltából hatalmas örömzenélés szem- és fültanúi lehettünk tegnap délután a Dob utcai Carl Lutz-emlékműnél, ahol a Spinoza Színház – a fennállásának 20. évfordulója alkalmából – szervez ingyenes utcakoncerteket a Mazsihisz és az erzsébetvárosi önkormányzat együttműködésével.

Szeptember 8-ig legyenek kedvesek minden csütörtök délutánjukat szabaddá tenni 16 és 17 óra között, hiszen a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és Erzsébetváros önkormányzata támogatásával május 5-én elindult az Utcai Örömzene az idén 20 éves Spinoza Színház szervezésében – és ha a következő hónapok koncertjei is olyan remekül sikerülnek, mint a tegnap délutáni, akkor zeneélmény szempontjából meglehetősen emlékezetes nyarunk lesz. 

20220519_162243.jpg

Klein Judit énekesnőt tegnap Neumark Zoltán zongoraművész és Nagy Péter klarinétos kísérte, az idő jó volt, a közönség nagyszámú és lelkes, szóval minden adott volt egy jó kis utcai örömzenéléshez. Ami Klein Juditnak igencsak jól áll, hiszen ő azok közé az előadók közé tartozik, aki akkor van elemében, amikor a közönséggel kontaktust teremthet. 

Klein_Judit (3).jpg

Ismerek olyan énekesnőt, akinek elképesztő hangja van, ám előadóként kissé félénk, tán ez az oka annak, hogy a koncertjein nem szokott felrobbanni a nézőtér. Klein Judit nem ilyen: ő folyamatosan kapcsolatban van a hallgatósággal: inspiratív előadó, akinek belső igénye lehet, hogy a közönségből (is) merítsen erőt. 

Klein_Judit (1).jpgKlein Judit, Neumark Zoltán (zongora), Nagy Péter (klarinét)

A tőle megszokott zsidó-jiddis repertoárt hallhattuk, és nem voltam vele egyedül, hogy még egy teljes órán át hallgattam volna őt és zenészbarátait. Szerencsére lesz még szerencsénk hozzá és a Haverimhoz, hiszen a június 30-i csütörtökön is ők fogják megénekeltetni a Dob utcát. Ott leszünk és adjuk majd az erőt!

Az Utcai Örömzene következő programjai

Május 26. 16 óra: Kardos Dániel és Magyar Bori
Június 2. 16 óra: Butterfly Effect
Június 9. 16 óra: Sabbathsong Klezmer Band
Június 16. 16 óra: Balogh Attila és Nagy Norbert
Június 23. 16 óra: Fellegi Balázs és Neumark Zoltán
Június 30. 16 óra: Klein Judit és a Haverim

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Történelem: A spanyol zsidók és Jehuda Ibn Gabirol
Kultúra
Christoph Heubner könyvbemutatója a FUGA-központban