Két hét zsidó kavalkád: közeleg a Spinoza fesztivál

2020. Szeptember 02. / 20:24


Két hét zsidó kavalkád: közeleg a Spinoza fesztivál

Drámák, zenés játékok, filmek, koncertek, beszélgetések, irodalom, kabaré és fotós történelem – ezzel a kínálattal várja nézőit a budapesti Spinoza Színház immár 18. zsidó összművészeti fesztiválja 2020. szeptember 9. és 24. között. Az idei rendezvénysorozaton összesen 20 programot szerveznek több mint 80 előadóval.

A 18. Spinoza Zsidó Fesztivál idén is különleges eseményekkel várja a zsidó kultúra és művészet rajongóit. Ami a zenét illeti, a szervezők az írják, hogy „koncert koncert hátán” lesz, fellép többek között Klein Judit és Masa Tamás klezmerrel, Leonard Cohen koncertet ad Fellegi Balázs, az orosz-zsidó dallamvilágba visz el Jávori Ferenc "Fegya" és Dunai Tamás. Lesznek filmes rendezvények is (Zoli bohóc, A zsidó gimnázium utolsó osztálya, Lola Blau) és fotóbemutató (Fortepan és a pesti zsidóság Török András előadásában). A zsidóságról és a művészetről tart előadást Gábor György, Frölich Róbert és Balázs Gábor.

spinoza-18-program.jpg

Mint írják, a fesztiválon három bemutató lesz, ebből két ősbemutató: igazi újdonság a Fagypont alatt című, eddig ismeretlen színmű premierje (benne Kern András, Máté Gábor, Vecsei H. Miklós, Lévay Viktória). A Szerelmünk, Sisi című monodráma Sisi életének utolsó órájáról és a zsidósághoz való hozzáállásáról ad vallomást Gubik Ágival. A Kulka Jánossal, László Zsolttal és Pető Katával 9 évig nagy sikerrel játszott Címzett ismeretlen című levéldrámát új szereposztásban, új rendezésben mutatják be Czeizel Gábor rendezésében

A színház évek óta tartó drámasorozatának keretében olyan magyar zsidókat mutatnak be, akik itthon és a nagyvilágban nagyot alkottak. A sorozatból e fesztiválon is többet láthat a néző, például A Pulitzer-ügy (Fodor Tamás, Makranczi Zalán, Szinetár Dóra) vagy a Herzl című kávéházi drámát (Gyabronka József, Makranczi Zalán). A zenés játékok közül idén Kálmán Imre, Szenes Hanna és Frida szerepel a fesztivál műsorán.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek