Imakendők tárlaton: elárvult fehérek és rendezett feketék

2020. Szeptember 08. / 10:12


Imakendők tárlaton: elárvult fehérek és rendezett feketék

Mohácsi András festőművész a Talesz/Tallit című sorozatát a 2020-as karanténban kezdte festeni. Képein a hagyományos zsidó imakendő (טַלִּית‎, tálisz, tallit, tálesz) motívuma dominál szabad művészi értelmezésben. Festményeiből az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tárban, a Csányi5 szervezésében nyílik kiállítás szeptember 17-én, csütörtökön este 7 órától. 


Mohácsi András  művészetében a sötét és világos elemek erőteljes ütköztetése révén a horizontális tagoltságot vertikálisan felszabdaló csíkok drámai képeket jelenítenek meg. E csíkozott techikát egy évtizede használó festőművész az idei karanténhelyzetben kezdte festeni a Talesz/Tallit című sorozatot, amelyen a hagyományos zsidó imakendő motívuma dominál. A sorozat kezdeti képein mintha a régi zsinagógák megsárgult imakendőit látnánk: elárvult fehérek állnak a fekete csíkok rendszerében. A sorozat további képei lassan kiszínesednek és a színfoltok egyre világosodó rendszerbe állnak össze.

moh.jpgMohácsi András (Stekovics Gáspár fotója)

Mohácsi András eredeti technikát használ: képeinek világos színeit, a fehér szín gazdag árnyalatait fluoreszkáló festékekkel festi, így a festmények derengő zöldes-fehér színben élnek a sötétben. Ennek révén a zsidó imakendő motívuma derengő színhangokkal üzen nekünk egy belső világból. 

A tárlat megnyitója 2020. szeptember 17-én, este 7 órakor lesz a budapesti Csányi utca 5. szám alatti közösségi térben. 

A kiállítást megnyitja Seregi Tamás filozófus, zenél Kovács Márton, Móser Ádám, Radnay Csilla. A tárlat október 8-ig látogatható.

(Felhívjuk olvasóink és hittestvéreink figyelmét, hogy a vírusjárvány miatt ezekben a hetekben zárt közösségi terekben csak az egészségügyi óvintézkedések szigorú betartásával tartózkodjanak! Közösségben viseljenek maszkot és kesztyűt, tartsanak egymástól megfelelő védőtávolságot!)

FORRÁS: AZ ESEMÉNY FACEBOOK-OLDALA

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek