Húsz éves lett a Besh o droM zenekar, ünnepeljünk velük!

2019. Június 07. / 17:14


Húsz éves lett a Besh o droM zenekar, ünnepeljünk velük!

Szerző: Kácsor Zsolt

Az idén húsz éves Besh o droM együttes holnap, június 8-án este az óbudai Kobuci kertben koncertezik immár két évtizedes fennállása alkalmából. Ennek kapcsán kérdeztük a kelet-európai zenei hagyományokból sajátos világot felépítő zenekar vezetőjét, az Izraelben élő Barcza Gergelyt.


Az elmúlt húsz év tapasztalatai alapján hol számítanak igazán különleges zenekarnak? Azokban a kelet-európai országokban, ahonnan a zenei kultúrájuk ered, vagy abban a nyugati kultúrkörben, ahol „egzotikus” a szellemiségük?

Mindkét féle helyen: Nyugaton azért, mert olyat hozunk Keletről, amit esetleg nem ismernek, Keleten pedig azért, mert olyat játszunk, amit esetleg részben ismernek, de ebben a formában mégis teljesen új a számukra.

Az „egzotikumnál” maradva: az együttes számai legtöbbször nekem is távoli világot idézők. Gondolom, nem vagyok ezzel egyedül. Mi lehet az oka ennek? Az, hogy a saját népzenénktől eltávolodtunk? Vagy egyszerűen csak az, hogy az angolszász zenei kultúra a domináns?

A Besh o droM-nak saját zenei világa van, ami semmire sem hasonlít, ezért tűnhet egzotikusnak. Legtöbbször  magyar és magyar cigány dalokat dolgozunk föl, balkáni dallamokkal, keleti ritmusokkal, gyakran a szomszédos népek zenei eszközeit használjuk, mindezt teljesen szabadon, ahogy kedvünk tartja.

Gondolom, hogy az ember nem csak tudatosan zenél, hanem „ösztönösen" is, azaz ha teheti, olyan zenét játszik, amit ő is nagyon élvez. A szórakoztatáson, az élményátadáson, az élvezeten kívül van-e valamiféle missziója a zenekar munkájának?

A missziónk az volt, hogy ne csak a hagyományőrzők, hanem bárki játszhassa, táncolhassa, feldolgozhassa, használhassa a népzenét, így lesz az az életünk része, és így válhatunk mi is alakítójává. Az elmúlt húsz évben ez a misszió nem változott, viszont sokan követik a példánkat itthon és külföldön egyaránt.

Melyik fellépésükre és lemezükre a legbüszkébbek?

Én az első lemezünkre  vagyok a legbüszkébb. Húsz évvel ezelőtt Izraelből költöztem vissza Budapestre családommal, tele tervekkel, zenei ötletekkel, ez a lemez akkor készült. Hoszú Magyarországi tartózkodás után sok  éve már újra Izraelben élünk, ahova végül eljutott a zenekar is, a Magyar Nagykövetség meghívására Tel Avivban játszhattunk. Ez például egy olyan koncert, amire büszke vagyok.

Végül harangozzuk be a jubileumi rendezvényeket: hol látjuk, hallgatjuk a zenekart a közeljövőben?

Júnus 8-án jubileumi koncertünk lesz a Kobuci kertben, Óbudán. Nyáron jellemzően fesztiválokon kehet minket hallani, például  Fishing on Orfű, Gombaszögi fesztivál, Művészetek völgye, Ördögkatlan, Sziget...

unnamed.jpgBarcza Gergely (Fotók: Kardos Gábor)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Adakozás – elfogadás
2024. Február 15. / 10:02

Adakozás – elfogadás

Élet + forma
Új „Szarvasos” zsidó film Amerikában
2024. Február 09. / 13:56

Új „Szarvasos” zsidó film Amerikában