Húsz éves lett a Besh o droM zenekar, ünnepeljünk velük!

2019. Június 07. / 17:14


Húsz éves lett a Besh o droM zenekar, ünnepeljünk velük!

Szerző: Kácsor Zsolt

Az idén húsz éves Besh o droM együttes holnap, június 8-án este az óbudai Kobuci kertben koncertezik immár két évtizedes fennállása alkalmából. Ennek kapcsán kérdeztük a kelet-európai zenei hagyományokból sajátos világot felépítő zenekar vezetőjét, az Izraelben élő Barcza Gergelyt.


Az elmúlt húsz év tapasztalatai alapján hol számítanak igazán különleges zenekarnak? Azokban a kelet-európai országokban, ahonnan a zenei kultúrájuk ered, vagy abban a nyugati kultúrkörben, ahol „egzotikus” a szellemiségük?

Mindkét féle helyen: Nyugaton azért, mert olyat hozunk Keletről, amit esetleg nem ismernek, Keleten pedig azért, mert olyat játszunk, amit esetleg részben ismernek, de ebben a formában mégis teljesen új a számukra.

Az „egzotikumnál” maradva: az együttes számai legtöbbször nekem is távoli világot idézők. Gondolom, nem vagyok ezzel egyedül. Mi lehet az oka ennek? Az, hogy a saját népzenénktől eltávolodtunk? Vagy egyszerűen csak az, hogy az angolszász zenei kultúra a domináns?

A Besh o droM-nak saját zenei világa van, ami semmire sem hasonlít, ezért tűnhet egzotikusnak. Legtöbbször  magyar és magyar cigány dalokat dolgozunk föl, balkáni dallamokkal, keleti ritmusokkal, gyakran a szomszédos népek zenei eszközeit használjuk, mindezt teljesen szabadon, ahogy kedvünk tartja.

Gondolom, hogy az ember nem csak tudatosan zenél, hanem „ösztönösen" is, azaz ha teheti, olyan zenét játszik, amit ő is nagyon élvez. A szórakoztatáson, az élményátadáson, az élvezeten kívül van-e valamiféle missziója a zenekar munkájának?

A missziónk az volt, hogy ne csak a hagyományőrzők, hanem bárki játszhassa, táncolhassa, feldolgozhassa, használhassa a népzenét, így lesz az az életünk része, és így válhatunk mi is alakítójává. Az elmúlt húsz évben ez a misszió nem változott, viszont sokan követik a példánkat itthon és külföldön egyaránt.

Melyik fellépésükre és lemezükre a legbüszkébbek?

Én az első lemezünkre  vagyok a legbüszkébb. Húsz évvel ezelőtt Izraelből költöztem vissza Budapestre családommal, tele tervekkel, zenei ötletekkel, ez a lemez akkor készült. Hoszú Magyarországi tartózkodás után sok  éve már újra Izraelben élünk, ahova végül eljutott a zenekar is, a Magyar Nagykövetség meghívására Tel Avivban játszhattunk. Ez például egy olyan koncert, amire büszke vagyok.

Végül harangozzuk be a jubileumi rendezvényeket: hol látjuk, hallgatjuk a zenekart a közeljövőben?

Júnus 8-án jubileumi koncertünk lesz a Kobuci kertben, Óbudán. Nyáron jellemzően fesztiválokon kehet minket hallani, például  Fishing on Orfű, Gombaszögi fesztivál, Művészetek völgye, Ördögkatlan, Sziget...

unnamed.jpgBarcza Gergely (Fotók: Kardos Gábor)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Ez volt az első miskolci zsidó sóletfesztivál
Izrael
Római kori kardokat találtak régészek Izraelben