Hajó a ködben – Beszélgetés Toronyi Zsuzsannával és Závada Pállal

2019. Október 19. / 20:02


Hajó a ködben – Beszélgetés Toronyi Zsuzsannával és Závada Pállal

Szerző: Kácsor Zsolt

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Asztali beszélgetések sorozatában Toronyi Zsuzsanna muzeológus, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár vezetője és Závada Pál Kossuth-, József Attila- és Prima Primissima-díjas író, a Digitális Irodalmi Akadémia tagja beszélget a Hajó a ködben című, idén megjelent Závada-regényről 2019. október 24-én, délután 6 órától.


A 420 oldalas regény valós történeti háttere, hogy az egykor legnagyobb magyar gép- és hadianyaggyártó cég, a Weiss Manfréd Művek örökösei az 1940-es években Kurt Becher alezredessel, az SS egyik gazdasági ügyekért felelős magyarországi főmegbízottjával kötötték meg azt az üzletet, amelynek keretében az óriáskonszern irányítását és vagyonát átadták az SS-nek, maguk a családtagok pedig külföldre távozhattak a náci vezetés engedélyével. 

A regény középpontjában az a kérdés áll, hogy a magyar társadalmi és gazdasági elit tagjai  a saját túlélésük érdekében vajon meddig mehetnek el a diktatórikus hatalommal való együttműködésben. Léteznek-e úgymond bocsánatos bűnök a nácikkal folytatott való üzletelésben, amikor az alávetett felek (ebben a regényben a Weiss család tagjai) egy ponton túl nyilvánvalóan nem a maguk urai? S ha léteznek ilyen bocsánatos bűnök, akkor vajon meghatározhatók-e azok a bizonyos pontok, amelyek kijelölik és megszabják az együttműködés határvonalait?

závto.jpgToronyi Zsuzsanna és Závada Pál (Fotók: Magyar Narancs; PIM Digitális Irodalmi Akadémia – Stekovics Gáspár)

A műben izgalmas a személyes és társadalmi identitások értelmezése, valamint ezeknek az identitás-síkoknak az egymásra csúsztatása: a regénybeli Weiss család tagjai ugyanis minden tekintetben kilógnak minden sorból. Zsidó származásúak ugyan, de áttértek a keresztény hitre; bárói címet viselnek ugyan, de nem törzsökös magyar nemesek; a magyar-német gazdasági élet csúcsszereplői ugyan, mégis alávetett,  megzsarolt, kisemmizhető páriák; halálra vannak ítélve, mégis megmenekülnek. Bonyolult családi és társadalmi viszonyok ezek, amelyeket a regény három főszereplője (Kohner Artúr, Weiss Helén, Valériusz Lola) monológja és más elbeszélők visszaemlékezése igyekszik föltárni. 

A Hajó a ködben című regény kapcsán  Toronyi Zsuzsanna és a szerző az emlékezés lehetőségéről beszélget majd, s arról, hogy milyen dilemmák szegélyezik múltunkat. A rendezvény moderátora Galambos Ádám evangélikus teológus. 

(Címlapfotó: PIM)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Amikor Jiszrótól, a midjanita paptól tanult a zsidó nép…
Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi a közelgő peszách-ról