Hajó a ködben – Beszélgetés Toronyi Zsuzsannával és Závada Pállal

2019. Október 19. / 20:02


Hajó a ködben – Beszélgetés Toronyi Zsuzsannával és Závada Pállal

Szerző: Kácsor Zsolt

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Asztali beszélgetések sorozatában Toronyi Zsuzsanna muzeológus, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár vezetője és Závada Pál Kossuth-, József Attila- és Prima Primissima-díjas író, a Digitális Irodalmi Akadémia tagja beszélget a Hajó a ködben című, idén megjelent Závada-regényről 2019. október 24-én, délután 6 órától.


A 420 oldalas regény valós történeti háttere, hogy az egykor legnagyobb magyar gép- és hadianyaggyártó cég, a Weiss Manfréd Művek örökösei az 1940-es években Kurt Becher alezredessel, az SS egyik gazdasági ügyekért felelős magyarországi főmegbízottjával kötötték meg azt az üzletet, amelynek keretében az óriáskonszern irányítását és vagyonát átadták az SS-nek, maguk a családtagok pedig külföldre távozhattak a náci vezetés engedélyével. 

A regény középpontjában az a kérdés áll, hogy a magyar társadalmi és gazdasági elit tagjai  a saját túlélésük érdekében vajon meddig mehetnek el a diktatórikus hatalommal való együttműködésben. Léteznek-e úgymond bocsánatos bűnök a nácikkal folytatott való üzletelésben, amikor az alávetett felek (ebben a regényben a Weiss család tagjai) egy ponton túl nyilvánvalóan nem a maguk urai? S ha léteznek ilyen bocsánatos bűnök, akkor vajon meghatározhatók-e azok a bizonyos pontok, amelyek kijelölik és megszabják az együttműködés határvonalait?

závto.jpgToronyi Zsuzsanna és Závada Pál (Fotók: Magyar Narancs; PIM Digitális Irodalmi Akadémia – Stekovics Gáspár)

A műben izgalmas a személyes és társadalmi identitások értelmezése, valamint ezeknek az identitás-síkoknak az egymásra csúsztatása: a regénybeli Weiss család tagjai ugyanis minden tekintetben kilógnak minden sorból. Zsidó származásúak ugyan, de áttértek a keresztény hitre; bárói címet viselnek ugyan, de nem törzsökös magyar nemesek; a magyar-német gazdasági élet csúcsszereplői ugyan, mégis alávetett,  megzsarolt, kisemmizhető páriák; halálra vannak ítélve, mégis megmenekülnek. Bonyolult családi és társadalmi viszonyok ezek, amelyeket a regény három főszereplője (Kohner Artúr, Weiss Helén, Valériusz Lola) monológja és más elbeszélők visszaemlékezése igyekszik föltárni. 

A Hajó a ködben című regény kapcsán  Toronyi Zsuzsanna és a szerző az emlékezés lehetőségéről beszélget majd, s arról, hogy milyen dilemmák szegélyezik múltunkat. A rendezvény moderátora Galambos Ádám evangélikus teológus. 

(Címlapfotó: PIM)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Meghalt Dan Reisinger magyar származású izraeli grafikus
Hírek, lapszemle
Az elfelejtett mauritiusi zsidó menekültek története
Zsidó világ
Zsidó filmfesztivál: már kaphatók a jegyek

Kommentek