Gaudiopolis, avagy a hatalom a gyerekek kezében van

2021. Április 15. / 20:06


Gaudiopolis, avagy a hatalom a gyerekek kezében van

A „Sztehlo-gyerekek" történetét feldolgozó, 2019-ben készült francia dokumentumfilm kerül a Viasat History műsorára a holokauszt magyar áldozatainak emléknapja alkalmából. A Gyerekek köztársasága (Gaudiopolis ou les enfants au pouvoir) című művet április 16-án, pénteken délután 5-től tekinthetik meg.


A vészkorszakban üldözött gyerekeket bújtató és mentő Sztehlo Gábor evangélikus lelkész 1945 őszén alapította meg az általa gondozott gyerekek részvételével Gaudiopolis államát (a gaudio szó örömöt jelent). A budapesti Zugligeten csaknem öt évig fennálló  „gyerekállamot" maguk a gyerekek irányították saját „kormány" vezetésével, amelynek „miniszterelnöke" is volt. 

A szívszorító, egyben felemelő történetet már sokan sokféleképpen feldolgozták, 2019-ben francia filmesek készítettek dokumentumfilmet a „Sztehlo-gyerekekről". A Frédéric Tonolli vezetésével készült művet a Viasat History tévécsatorna április 16-án, pénteken délután 5-től sugározza a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából. 

(Címlapkép: Frédéric Tonolli)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi Mózesről
2024. Március 17. / 08:26

Jonathan Sacks rabbi Mózesről

Zsidó világ
Csak semmi córesz! – elindult a Mazsihisz podcast