Feltárulnak a zsidó levéltár titkai angolul is

2019. Február 15. / 14:30


Feltárulnak a zsidó levéltár titkai angolul is

Szerző: Kácsor Zsolt

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárban nem csak magyarul, hanem már angolul is hozzáférhető Dancz Vera múzeumpedagógus foglalkoztató kiadványa. Az angol nyelvű kiadásról – amely a Secret from the chest címet kapta – a szerzőt kérdeztük.


A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár kiadásában 2015-ben már megjelent egy  foglalkoztató kiadvány Mit rejt a Zsidó Levéltár? címmel, amelyet Dancz Vera, az intézmény múzeum- és levéltárpedagógusa írt. A füzet – amint azt a szerző érdeklődésünkre elmondta – játékos formában mutatja be az intézményben folyó munkát, a látogatható Látványraktárat, s az ott őrzött egyes dokumentumokat, tárgyakat. Ez alapján készült el a Secret from the chest című, angol nyelvű kiadvány, amelyet ugyancsak Dancz Vera állított össze, míg az angol szöveg Erdős Robert Zebulon munkája.  Az angol füzet azonban nem a magyar eredeti szimpla fordítása, hiszen már nem csak a levéltárról, hanem a zsidó múzeum egészéről szól, igaz, összeköti a két kiadványt, hogy mindkettőben kis pókfigurák – Rebi és Manó – segítenek a gyerekeknek a fölfedezésben.

Dancz Vera az angol nyelvű kiadvány szükségességéről azt mondta: a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár látogatóinak többsége külföldi, ezért az intézmény számára fontos, hogy őket meg lehessen szólítani. Lényeges az is, hogy az angolul beszélő gyermekeket be lehesen vonni a feladatok megoldásába, így a múzeum és levéltár megismerésébe. A terv ugyanis az, hogy a jövőben szeretnének angol nyelvű foglalkozásokat is tartani egyrészt a magyarországi angol tanítási nyelvű iskolák diákjai számára, másrészt azon magyar iskoláknak, amelyek a tanulókat szeretnék elvinni angol nyelvű múzeumpedagógiai előadásra.  Ráadásul a Secret from the chest olyan jól sikerült, hogy kiállításvezetőként is használható, hiszen tizenhárom olyan tárgyat mutat be, amelyet közül több darabot a látogatók a helyszínen meg is tekinthetnek. Dancz Vera elmondása szerint ezek között vannak értékes imakönyvek, képeslapok, egy ritka adományjegyzék Irsáról (a mai Albertirsa elődtelepüléséről), vakolókanál a Dohány utcai zsinagóga építésének idejéből, fűszertartó, gyermekágyi tábla, gyertyatartó, siviti tábla, hímzésminta a héber alef-bét betűivel, bírói pálca, s egy XIII. századi pergamen részlete. Ez utóbbiról Dancz Vera azt mondta, hogy ez a kedvence, mivel kalandos úton maradt fönn: a zsidó közösségből kikerült pergament egy középkori könyv borítójába illesztették bele azzal a céllal, hogy az erős bőr nagyobb tartást adjon. Ez a dokumentum sokáig a Látványtárban volt, jelenleg a múzeum kiállításán látható. A kiadvány végén hasznos útmutatót olvashatunk arról, hogy egy múzeumban mire, hogyan és milyen szempontok szerint érdemes figyelni.

A beszélgetés során megtudtuk, hogy készül a folytatás. Erről Dancz Vera elmondta: a következő kiadvány a zsidó ünnepekre fókuszál, és illusztrációként a múzeumban őrzött, gazdag képeslap-gyűjteményből válogatnak majd. Várhatóan idén jelenik meg magyar és angol változat is. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Elhunyt Gát György filmrendező, producer
2024. Március 13. / 20:41

Elhunyt Gát György filmrendező, producer