Egymással és ne egymásról! – Megkezdődött a ZsiFi az online mozitérben

2020. November 25. / 12:14


Egymással és ne egymásról! – Megkezdődött a ZsiFi az online mozitérben

Szerző: Kácsor Zsolt

Megkeződött a 9. Budapesti Zsidó és Izreali Filmfesztivál, amelyet a JCC Budapest –  Bálint Ház idén a német és izraeli nagykövetséggel közösen rendezett meg, az esemény fővédnöke Karácsony Gergely, a főváros főpolgármestere. A vírushelyzet miatt a rendezvénysorozat az interneten követhető, a tegnap esti megnyitót is online tartották meg. 


– A fesztivál célja, hogy a maga sokszínűségében mutassa be a zsidóságot az egyik legnépszerűbb műfaj, a filmművészet szemüvegén keresztül – mondta köszöntőjében Kenesei Marcell, a JCC Budapest –  Bálint Ház igazgatója a 9. Budapesti Zsidó és Izreali Filmfesztivál tegnap este tartott, online megnyitóján. Hozzátette: idén is sokféle filmet láthatunk, köztük elgondolkodtatókat és megnevettetőket, s vannak olyanok is, amelyekből tanulni lehet, de – fogalmazott Kenesei Marcell – „alapvetően a szórakoztatásért csináljuk, s azért is, hogy a karanténhelyzetben kicsi elvonjuk a figyelmet a rossz hírekről”. 

A fesztiválmegnyitón Johannes Haindl, a Német Szövetségi Köztársaság budapesti nagykövete elmondta: a rendezvénysorozat keretében olyan filmeket láthatunk, amelyekből az izraeli politika és társadalom különböző aspektusait ismerhetjük meg, s egyúttal elmerülhetünk a zsidó élet múltjában és jelenében is. Az ilyen és ehhez hasonló alkalmak arra teremtenek lehetőséget – mondta –, hogy zsidók és nem zsidók találkozhassanak egymással, még ha idén csak virtuálisan is, és segítenek abban, hogy a zsidó élet az egész társadalom számára kézzelfoghatóvá váljon. Johannes Haindl hozzáfűzte: napjainkban, amikor Európában erősödik az antiszemitizmus és a gyűlölet, az ilyen találkozások egyre fontosabbak, hiszen olyan helyekre van szükség, ahol a vélemények sokszínűségén, a véleménycserén van a hangsúly, ahol az emberek nem egymásról, hanem egymással beszélgetnek.

mont.jpg

Jákov Hadas-Handelsman, Izrael Állam budapesti nagykövete beszédében kifejtette: tisztában van vele, hogy a szervezők – köztük Kenesei Marcell és Borgula András, a Gólem Színház vezetője – milyen sok energiát fektettek a fesztivál megszervezésébe kilenc év tapasztalatával, szenvedélyével, elhivatottságával és a jövőbe vetett, óriási hitükkel. A Zsidó és Izreali Filmfesztivál fontos szerepet tölt be a zsidó és izraeli kulturális életben, s habár ezúttal a filmek online érhetők el, a nagykövet reményei szerint ez nem válik szokássá, hiszen moziban menni nagy élmény. 

Jákov Hadas-Handelsman hangsúlyozta: a mostani esemény nem csak nagykövetként, de magánemberként is fontos számára, hiszen egyrészt először vehet részt ezen a fesztiválon, másrészt pedig már régóta filmrajongó.

 Már kisgyermek korában lázba hozta a mozi, ezt látva édesanyja pénzt adott neki, hogy kéthetente, majd később hetente egyszer megnézhessen egy-egy filmet azokban az időkben, amikor még nem volt  ennyire elterjedt a televízió, s Tel-Aviv utcáin sorok kígyóztak a mozik előtt. Jákov Hadas-Handelsman azt mondta: a zsidó kultúra és örökség megőrzése elsőrendű fontosságú, függetlenül attól, hogy egy zsidó család akár Budapesten, akár Izraelben, akár Argentinában él.

A rendezvény fővédnöke Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, aki az online megnyitón úgy fogalmazott: Budapest büszke a sokszínűségére, a különböző kultúrák együttélésére, ez azonban csak akkor működhet, ha megismerjük és megértjük egymást. Éppen ezt a célt szolgálja a Zsidó és Izreali Filmfesztivál, amely immár szerves része a budapesti kulturális életnek. A programnyitó filmről – amely az Ellenállás címet kapta – a főpolgármester elmondta: az alkotásnak vannak magyar vonatkozásai is, hiszen szereplői közt ott van Kerekes Vica és Röhrig Géza is. Karácsony Gergely megköszönte a szervezők és a támogatók munkáját, s külön megköszönte az izraeli és a német nagykövetség támogatását.

A rendezvény honlapja és programja ide kattintva elérhető.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek