Egy náci tiszt fekete unokája héberül vezekel az „öröklött” bűnökért

2021. Október 21. / 09:18


Egy náci tiszt fekete unokája héberül vezekel az „öröklött” bűnökért

Nagyapám engem agyonlőtt volna – ezzel a címmel adott ki életrajzi könyvet a Németországban élő Jennifer Teege, aki részben afrikai bevándorló lánya, részben pedig örökbe fogadott gyerek. Hatalmas sokkot okozott neki, amikor kiderült: anyai nagyapja, Amon Göth – akit a háború után felakasztottak – egy különösen kegyetlen és szadista náci tiszt volt. Könyvajánló a wmn.hu portálról.


Jennifer Teege a Nagyapám engem agyonlőtt volna című könyvét (melyet együtt jegyez Nicola Sellmair újságíróval) azzal a – rendkívül hatásos – pillanattal kezdi, amikor a „titok” egyszer csak felszínre bukkant. Ott volt az orra előtt, pedig nem kereste, nem kutatott utána, nem is tudott a létezéséről – az mégis „úgy döntött”, hogy most már ideje lelepleződni. 

Teege egy hamburgi reklámügynökségnél dolgozott, boldog házasságban élt, két kisfiú anyukája volt, időnként mégis depressziós rohamok gyötörték. Járt pszichoterápiára, képezte magát a témában, a lelki mélypontokat mégsem sikerült kiirtani vagy elkerülni. Egy nap újabb olvasmány után kutatott a helyi könyvtárban – ami amúgy is az egyik kedvenc búvóhelye volt –, és ahogy állt a pszichológiai témájú könyvek előtt, egyszer csak megszólította egy piros borítójú kötet a polcon.

Teege éppen csak belelapozott, amikor szembe találta magát az édesanyja fényképével.Emlékezett az arcára, bár hosszú évek óta nem látta, mert nevelőszülőkkel és fogadott testvérekkel nőtt fel. És pillanatokon belül az is kiderült, mit keres az anyja a könyvben: egy náci lágerparancsnok lányaként arról beszélt, milyen az elkövetők második generációjának sorsa, hogyan boldogul azzal az örökséggel, ami súlyos bűnökkel terhelt. 

könyy.jpeg

Monika Göth (Teege biológiai anyja) ugyanis a lengyelországi Plaszóv városban működő koncentrációs tábor parancsnokának, Amon Göthnek a gyerekeként jött a világra, alig pár hónappal azelőtt, hogy a nácik elvesztették a háborút, és az apját elítélték, majd felakasztották (ekkor mindössze nyolc hónapos volt). Amon Göthről már abban az időben elterjedt, hogy alaposan túltett még a felettesei elvárásain is – hírhedten szadista volt. 

A teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek