Az országnak kell egy szív: Korda György Budapest díszpolgára lett

2019. Június 19. / 16:37


Az országnak kell egy szív: Korda György Budapest díszpolgára lett

Ma díszpolgári címet kapott Korda György táncdalénekes Budapesten. Az elismerést Tarlós István főpolgármester és Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes adta át összesen nyolc kiválóságnak.


Tarlós István a szabadság napján tartott ünnepi ülésen úgy fogalmazott: „ma egyszerre ünnepeljük a szovjet csapatok távozásának évfordulóját, városunkat, és annak legkiválóbb polgárait”. A múlt ápolásához és a jövő építéséhez példaképek kellenek, és a kitüntetettek teljesítményükkel, életművükkel olyan példaképekké váltak, akikre szabad, érdemes és kell alapozni a jövőt építő nemzedéknek – mondta.  Kitért arra: Budapest összetett város, történeti korok, hagyományok, egyéni stílusok és szokások találkozási pontja. A reformkor nemzeti és a vele szorosan összefonódó polgárosító szándéka hozta létre, felismerve, hogy az „országnak kell egy szív”. Megjegyezte: Budapest talán az egyetlen város Európában, amelyet annak idején nem az uralkodói hatalom teremtett meg és segített, hanem éppen annak ellenében jött létre, önállóan vívta ki a nemzet fővárosának jogát. 

Budapest mindig is életképes, folytonosan gyarapodni akaró város volt, sokkal több volt itt az invenció, a találékonyság, mint bármely más környező fővárosban. Tarlós István azt mondta: a modern nagyváros nem pusztán társadalmi, gazdasági jelenség, hanem jellegzetes kulturális, közösségi tér, olyan, amelynek saját szellemisége, saját szimbólumrendszere van. Nemcsak nagyszerű épületek, fejlődő infrastruktúra és környezettudatos élet, hanem kiváló emberek nagyszerű teljesítménye is jelképezhetik a város formálását, és Budapesten sok ilyen ember él. Hozzátette: Budapest a most kitüntetettek munkásságával olyan régi és új színeket, régi és új értékeket mutat meg, amelyeket csak azok láthatnak igazán, akik megmerítkeznek az értékek világában. 

Az idén 80 éves Korda György az ország egyik legnépszerűbb táncdalénekese évtizedek óta. Mint azt honlapunkon megírtuk róla: a magyar Tom Jones vagy a magyar Karel Gott, aki a VII. kerületben látta meg Isten éltető napvilágát, kiskereskedő szülők gyermekeként. Idő hiányában már nem tudták 5-6 éves korában a Dunába lőni a nyilasok, így volt módja végigbukdácsolni iskoláin és megkísérel bejutni a Színművészetire. Megfogadja édesapja tanácsát, hogy ne Kleinként fusson neki a felvételinek, ilyen névvel nem lehet jól érvényesülni Magyarországon. Az első ötlete a Károlyi György volt, de aztán eszébe jutott, hogy a Károlyi név is terhelt. Így született ez a szép előkelő verzió: Korda. A felvételi viszont nem sikerült, kihullott a harmadik rostán. Nem igazán találta a helyét fizikai munkásként, de szerencsére gyorsan megszabadulhatott, amikor kiderült, hogy tud énekelni. 

És érkeztek a ’60-as évek és a tévé táncdalfesztiváljai is elindultak, amelyek, ma már tudjuk, örökké tartó ismertséget szereztek kegyeltjeiknek, köztük, talán legelsősorban, Korda Györgynek. Hiába volt a ’60-as évek a Beatles, a rockzene időszaka, hiába jött még megannyi váltás a zenei közízlésben, Korda György maradt a saját színpadán és csak azért nem mondhatjuk, hogy újra divatba jött, mert egy percig sem ment ki a divatból. És nem, nem újult meg, nem haladt a korral, egyáltalán nem csinált semmit, csak énekelt és ez éppen elég volt. Szeretni kell, ennyi az egész – foglalta össze filozófiáját.

Korda Györgynek szívből gratulálunk, s kívánjuk, hogy éljen az emberi kor legvégső határáig egészségben és szeretetben.

(Forrás: MTI; Mazsihisz.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek