Az átkozott költő zsidósága – Somlyó Zoltán-est a Keletben

2021. November 04. / 17:23


Az átkozott költő zsidósága – Somlyó Zoltán-est a Keletben

A Múlt és Jövő zsidó folyóirat és kiadó emlékműsort rendez Somlyó Zoltán költő (1882-1937) emlékére november 8-án, hétfő este 6-tól a budapesti Kelet Kávézó és Galériában (XI. kerület, Bartók Béla út 29.).  A rendezvényen felhangzanak a költő és fia, Somlyó György (1920-2006) megzenésített versei, a két alkotó jelentőségéről Zsoldos Sándor tart előadást, személyes hangú visszaemlékezést mond Somlyó Bálint.


A Múlt és Jövő Kiadó és folyóirat sokoldalúan elkötelezett a Somlyó névvel, Somlyó Zoltán és Somlyó György költészetével. Somlyó Zoltán már a Patai József féle folyóiratnak is vezető költője volt, több mint 150 verset publikált itt – olvasható a Múlt és Jövő honlapján a jövő heti rendezvénnyel kapcsolatban. 

113_Somlyo_Somlyo.jpgSomlyó György az édesapja emléktáblája alatt

Mint írják, a kiadó „megkezdte Somlyó Zoltán összes műveinek publikálását, s külön könyvet is szentelt az úgynevezett zsidó sajtóban megjelent, csak kötetekben eddig nem közölt verseinek". A költő fia, Somlyó György már az újraindított Múlt és Jövő legelső számában is szerepelt, és az első években baráti tanácsaival, észrevételeivel segítette a lap szerkesztését. 

Az emlékműsorban két Somlyó verset Krulik Zoltán és Lantos Iván megzenésítésében lehet majd hallani, később Zsoldos Sándor tart emlékező előadást a két költő jelenségéről, s kanonizálásuk mai problémáiról, de megosztja gondolatait a közönséggel a dinasztia ma élő tagja, Somlyó Bálint esztéta is. Az estet Kőbányai János, a Múlt és Jövő főszerkesztője vezeti.

A helyszín, azaz a Kelet Kávézó és Galéria választása nem véletlen: Somlyó Zoltán a szomszédos Kruspér utcában élt és a ma Bartók Béla út kávéházaiban dolgozott, de ezen a környéken élte le utolsó éveit Somlyó György is.

(Címlapkép: Somlyó Zoltán szobra a budapesti Lev Tolsztoj sétányon. Fotó: Köztérkép/Csuhai István)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek