A hét műtárgya: Szfira tábla

2021. Április 16. / 13:55


A hét műtárgya: Szfira tábla

Ezt a festett szfirát (szefiratábla, ómerszámláló tábla) a morvaországi Prerau városából származó Smuel Hajim készítette 1820-ban. A szefiratábla múzeumba kerüléséről nincs forrásunk, de 1917-ben már bizonyosan a gyűjteménybe tartozott – olvasható a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinjában.


Hajdan a gyöngyöspatai imaház falán lehetett látni a festett szfira- vagy ómerszámláló táblát, amelyet a morvaországi Prerau városából származó Smuel Hajim készített 1820-ban. A szefira napjai a néppé válás folyamatának fontos, évente visszatérő időszaka, mely szimbolikusan összeköti a szabadulás ünnepét a Tóra, a törvények átvételének ünnepével – írja szokásos heti magazinjában a zsidó múzeum. 

66cd62252d04e44d887ca3521bb39093.jpg

A pészach és sávuot között eltelő negyvenkilenc napot a tábla közepén, hetes sorokba rendezett körökben olvashatjuk, amelyet áldások, zsoltárok és imaszövegek vesznek körül. A külső keret díszítését a tintával befestett háttér előtt fehéren hagyott részek adják. A szefiratábla múzeumba kerüléséről nincs forrásunk, de 1917-ben már bizonyosan a gyűjteményhez tartozott; feltehetően a Múlt és Jövő című folyóirat gyöngyöspatai születésű főszerkesztőjének, Patai Józsefnek köszönhetően, aki ezt megelőzően, 1914-ben a lapban is bemutatta a műalkotást. 

A műtárgy adatlapja elérhető a múzeum online adatbázisában

(Forrás: Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek