Koronavírus: Magyarország a tiltott országok listáján Izraelben

2021. December 20. / 15:23


Koronavírus: Magyarország a tiltott országok listáján Izraelben

A koronavírus-járvány miatt szerdától az izraelieknek újabb tíz országba (köztük Magyarországra) tiltotta meg a beutazást az izraeli kormány.  A tiltott „piros" országokat – köztük tehát Magyarországot – Izraelből december 22-től csak kivételes kormánybizottsági engedéllyel lehet felkeresni. A korlátozásokat legalább december 29-ig fenntartják. 


A koronavírus-járványban szerdától az izraeliek újabb tíz országba – köztük Magyarországra – nem utazhatnak az izraeli egészségügyi minisztérium honlapja szerint. Az egészségügyi minisztérium javaslata alapján – a magas fertőzöttségi ráta miatt – december 22-től kerül föl az izraeliek utazási tiltólistájára az Egyesült Államok, Olaszország, Németország, Belgium, Magyarország, Kanada, Marokkó, Portugália, Svájc és Törökország. 

Izraelben az elmúlt napokban már felvettek a „piros" listára kilenc újabb országot (az Egyesült Királyságot, Dániát, Franciaországot, Spanyolországot, az Egyesült Arab Emírségeket, Írországot, Norvégiát, Finnországot és Svédországot), ahová múlt vasárnap éjféltől tilos elutazniuk az izraelieknek. A Dél-afrikai Köztársaságba és az afrikai államok túlnyomó többségébe már december elején megtiltották a látogatást a Zsidó Állam polgárainak. 

A „piros" országokat csak kivételes kormánybizottsági engedéllyel lehet felkeresni.  A tiltólistán szereplő államokból hazaérkező izraelieket a repülőtérről kijelölt szállodába viszik, ott kell kötelező karanténban tartózkodniuk az első, még a repülőtéren elvégzett teszteredményük megérkezéséig. Ha ez a teszt negatív, akkor visszamehetnek az otthonukba, ahol hét napig házi karanténban kell maradniuk még akkor is, ha a védőoltás három adagjával vannak beoltva és csak az egy hét elteltével elvégzett negatív teszt után léphetnek ki az utcára. A máshonnan érkező izraeliekre háromnapos otthoni karantén vár, amely akkor ér véget, ha az ekkor elvégzett második tesztjük is negatív. Ezeket a korlátozásokat legalább december 29-ig fenntartják. 

„Új helyzettel állunk szemben. Az omikronfertőzések nagy része külföldről érkezik, ezért korlátoznunk kell a vírus Izraelbe jutását, hogy időt nyerjünk, és minél több embert beolthassunk, mielőtt Izraelben is elterjedne ez a vírusváltozat" – mondta Nicán Horovic egészségügyi miniszter vasárnap a katonai rádióban. 

A döntés hátterében olyan, Naftali Bennett miniszterelnök által látott adatok állnak, amelyek a járvány „jelentős kitörését" valószínűsítik Izraelben három héten belül. A hullám csúcspontja az információk alapján meghaladja majd a júniusban elkezdődött, delta variáns okozta negyedik hullámét. 

Bennett a tévékben is közvetített vasárnap esti sajtótájékoztatóján bejelentette: az utazási korlátozások újabb kiterjesztésével késleltetni próbálják az ötödik fertőzési hullámot annak érdekében, hogy még előtte be lehessen oltani a gyerekeket. „Minden várakozással töltött óra pazarlás. Az első oltás után négy-öt hétig tart a gyermekek védettségének elérése" – hangsúlyozta Bennett. A kormányfő azt javasolta a munkáltatóknak, hogy ahol csak lehet, azonnal kezdjék meg a dolgozók távmunkában való foglalkoztatását.  

Az egészségügyi minisztérium vasárnap bejelentette, hogy további 40 embernél azonosították a koronavírus omikron változatát, ezzel 175-re nőtt az omikronfertőzöttek száma.  Az esetek túlnyomó többségében, 113-ban külföldről hazatérők érintettek, 31-en külföldön megfertőződöttekkel érintkeztek, 17 új vírushordozó pedig már a helyi közösségben kapta el valakitől a betegséget. A fennmaradó 14 eset eredetét még vizsgálják. Eddig csak egy súlyos állapotú, kórházi kezelést igénylő omikronfertőzött volt Izraelben, aki nem volt beoltva.

Az egészségügyi minisztérium a szokásosnál csekélyebb számú tesztelésen alapuló adatai szerint szombaton 372 új koronavírus-fertőzést regisztráltak Izraelben. Vasárnap 131 beteget ápoltak kórházban, közülük 81 ember volt súlyos állapotban, 41 lélegeztetőgépen. A súlyos állapotú páciensek túlnyomó többsége 60 év feletti és oltatlan. 

A koronavírus okozta betegségben tavaly február óta 8232-en, az utóbbi 7 napban 8-an haltak meg Izraelben.

(MTI)

(Címlapkép: Alexandra Koch/Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek